TE-toimisto vastaa yrittäjän kritiikkiin kelvottomasta työnvälityksestä: Koneenkuljettajilla kova kysyntä – ammattilaisen löytäminen edellyttää jopa headhunttausta - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

TE-toimisto vastaa yrittäjän kritiikkiin kelvottomasta työnvälityksestä: Koneenkuljettajilla kova kysyntä – ammattilaisen löytäminen edellyttää jopa headhunttausta

Muun muassa rakennusala, Etelä-Suomen työmarkkinat ja Pohjois-Ruotsin kaivosteollisuus haalivat osaavia pohjoissuomalaisia koneenkuljettajia.
Hanna Linnove
Taitaville koneenkuljettajille on monenlaisia työmahdollisuuksia tarjolla – varsinkin, jos on valmis muuttamaan työn perässä.

Pudasjärveläinen yrittäjä Aki Kipinä valitteli hiljattain Koneviestissä alun perin julkaistussa jutussa, ettei ole löytänyt osaavia kaivinkoneenkuljettajia julkisen työnvälityksen eli TE-toimiston kautta.

"Heidän avullaan löytyi valitettavasti lähinnä työn vieroksujia ja alkoholisteja", Kipinä totesi.

MT kysyi Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistolta, löytyykö heidän avullaan päteviä hakijoita kaivinkoneenkuljettajan työhön. Asiakkuuspäällikkö Jouni Korhosen mukaan ammattilaista ei löydy noin vain.

"Ammattilaisen löytäminen kaivinkoneenkuljettajan tehtäviin on entistä räätälöidympää, jopa headhunttausta. Työttömänä olevia henkilöitä kyllä toimialalle on, mutta rekrytointi edellyttäisi lyhyen yrityskohtaisen koulutuskokonaisuuden suorittamisen ja päivityksen."

Myös alan vaihtajat tulisivat kyseeseen, mutta heillekin tarvittaisiin yrityskohtainen koulutus ensin.

Koneenkuljettajilla on kova kysyntä. Rakennusala, Etelä-Suomen työmarkkinat ja kaivosteollisuus haalivat ammattitaitoisia kuskeja, jotka haluavat ympärivuotisen työn. Osaavat kuljettajat ovat haluttua työvoimaa myös Pohjois-Ruotsin kaivosteollisuudessa.

Korhosen mukaan yhtenä pulmana on, että ikääntyneillä kuljettajilla ei usein ole riittävää tietoteknistä osaamista tarjolla oleviin tehtäviin.

"Maanrakennustoimialalla on entistä vahvemmassa roolissa erilaisten paikannukseen ja muuhun maanrakennusinfran tuntemiseen liittyvien asiakokonaisuuksien hallinnan tarve. Nuoremmille sukupolville näiden oppiminen ja käyttö on luontaista."

Teknisten toimialojen, maanrakennus mukaan lukien, kannattaisi tehdä omaa alaansa tunnetummaksi ja houkuttelevammaksi nuorille heidän omissa kanavissaan, Korhonen suosittelee.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistolla on tällä hetkellä 450 kaivinkoneenkuljettajan työtä hakevaa henkilöä tarjolla. Heistä työttömiä tai lomautettuja on 254, kertoo asiakkuuspäällikkö Virpi Sammalkangas.

"Ammattitaitoisen kaivinkoneenkuljettajan löytäminen tähän aikaan vuodesta pienelle paikkakunnalle saattaa kuitenkin olla haasteellisempaa, koska tyypillisesti kyseisellä alalla työskennellään tähän vuodenaikaan. Kaivinkoneenkuljettajan työ on tyypillisesti kausiluontoista."

Sammalkangas korostaa, että ilmoittautuessaan TE-toimistoon työnhakijaksi henkilö ilmoittaa olevansa myös valmis ottamaan vastaan kokoaikatyötä.

Jos työnantajan kokemus on, ettei TE-toimiston kautta saa kelvollisia työntekijöitä, eikö kyseessä ole iso yhteiskunnallinen ongelma?

"TE- toimiston kautta on mahdollista saada tehtävän kriteerit täyttäviä työntekijöitä", Sammalkangas vakuuttaa.

"Useat työnantajat ovat saaneet ja saavat TE-toimistosta osaavaa työvoimaa. Mikäli työnhakijan osaaminen ei suoraan vastaa työnantajan tarpeisiin, avuksi on palkkatuki tai vaikkapa yhdessä työnantajan kanssa hankittu koulutus osaamisen lisäämiseksi."

Koko Suomessa noin 48 prosenttia rakennusalan avoimista työpaikoista ilmoitetaan TE-palveluihin. Pohjois-Pohjanmaalla osuus oli tammi–maaliskuussa 38 prosenttia.

Yritysasiakkaiden tyytyväisyyttä TE-palveluihin seurataan neljännesvuosittain. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä työnantajien tyytyväisyys oli 3,77, kun maksimipistemäärä oli 5.

Lue myös:

Koneviesti: Urakointiyrittäjä Aki Kipinän kriittinen arvio kuskien rekrytoinnista – "Työvoimatoimiston avulla löytyi valitettavasti lähinnä työn vieroksujia ja alkoholisteja"

Lue lisää

Kun keittiöt tyhjenivät, helsinkiläiset ravintola-ammattilaiset lähtivät metsään ja tarttuivat pottiputkeen – "Kyllä tätä hetken tekee"

Kausityö löytämässä tekijänsä

Ensimmäisistä suomalaisista kausityöntekijöistä tullut tiloilta hyvää palautetta

Rovaniemi kokeilee anonyymiä työntekijöiden rekrytointia – haastateltavat valitaan tietämättä hakijan nimeä tai ikää