Talous

Suomen Yrittäjät: Finavialta tyly kirje yhteistyökumppaneilleen – pidentää ilmoituksella laskujen maksuaikaa 60 päivään

Valtion lentokenttäyhtiö Finavia: ”Lisäksi haluaisimme neuvotella määräaikaisesta 15 prosentin hinnanalennuksesta myymistänne tuotteista ja/tai palveluista."
Juho Leskinen
Valtion lentokenttäyhtiö Finavia lähetti tylyn kirjeen kumppaneilleen ja toimittajilleen. Finavia operoi Helsinki-Vantaan lentokenttää. Suomen ylivoimaisesti suurimman lentokentän laajennusinvestointi maksaa yhteensä noin miljardi euroa.

Suomen Yrittäjät uutisoi viimeisimmästä suuryhtiön tekemästä yksipuolisesta, ilmoituksella tehdystä laskujen maksuaikojen pidentämisestä.

Valtion lentokenttäyhtiö kärsii koronan tuomista vaikeuksista ilmailualalle, ja haluaa pidentää yksipuolisella ilmoituksella maksuaikojaan. Se ilmoitti elokuun lopulla yhteistyökumppaneilleen, että yhtiö ottaa syyskuun alusta lähtien käyttöön 60 päivän maksuajan hankintasopimuksissa.

Maaseudun Tulevaisuus selvitti (Mt.fi 23.9.2020), miten Helsingin pörssin 12 suurinta pörssiyhtiötä olivat keränneet vuoden toisella neljänneksellä ennätysmäiset, lähes 14 miljardin euron kassavarannot. Liikevaihtojen pudotus huomioiden suuryhtiöiden kassoja oli paisutettu alihankkijoiden ja pk-yrittäjien kustannuksella maksuaikoja pidentämällä. Analyysin tehneen Strategic Accountingin arvion mukaan näiden suuryhtiöiden kassoissa oli yli neljä miljardia palveluiden ja tavarantoimittajille kuuluvia varoja.

Suomen Yrittäjät on esittänyt, että maksuaikalain noudattamista valvomaan tulisi asettaa viranomainen, joka tarkkailee maksuaikoja. Tämä siksi, jotta suuret yritykset noudattaisivat lain mukaista 30 päivän maksuaikaa, eivätkä yksipuolisesti sanelisi pidempiä maksuaikoja.

Maksuaikalakia muutettiin vuoden 2015 toukokuussa Suomen Yrittäjien ehdotuksen mukaiseksi. Lain mukaan maksuaika saa ylittää 30 päivää vain, jos siitä on sovittu osapuolten välillä.

Valtion kokonaan omistama lentokenttäyhtiö Finavia tuore esimerkki maksuaikojen pidentäjistä.

”Lisäksi haluaisimme neuvotella määräaikaisesta 15 prosentin hinnanalennuksesta myymistänne tuotteista ja/tai palveluista. Tältä osin pyydämme Teitä ottamaan yhteyttä hankintaosastoomme”, lukee Finavian toimitusjohtajan Kimmo Mäen allekirjoittamassa kirjeessä.

Suomen Yrittäjät on saanut yhteydenottoja ja vinkkejä jäsenyrityksiltään yksipuolisista maksuaikojen pidennysvaatimuksista, kertoi Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Hän muistuttaa, ettei yksipuolinen ilmoitus riitä maksuaikojen pidentämiseen. Myöskään yrityksen ei tarvitse suostua sopimusehdon muutokseen, ellei siitä yhteisesti sovita.

Finavia perustelee kirjeessään yksipuolista ilmoitustaan koronan ilmailualalle tuomilla vaikeuksilla: ”Matkustajien määrä lentoasemillamme on pudonnut edellisvuoteen verrattuna noin 87 prosenttia ja liikevaihtomme noin 71 prosenttia maalis–kesäkuun aikana.”

”Olemme myös antaneet tuntuvia vuokranalennuksia yrityksille."

Finavian hankintajohtaja Tuomas Pitkänen kertoo, että kirje lähetettiin palveluiden ja tavaroiden toimittajille, koska pitkittyneen koronakriisin vuoksi Finavia on historiansa pahimmassa taloudellisessa ahdingossa.

"Viestissä on kyse siitä, että pystymme selviytymään pahimman yli", Pitkänen vastasi Yrittäjämedioille.

Suomen Yrittäjät on tutkinut jäsenyritystensä kohtaamia maksuvaikeuksia viimeksi elokuun lopussa tekemällään Yrittäjägallupilla. Yhteistyökumppaneiden vaatimat pitkät maksuajat ovat vastausten perusteella yhä useamman pk-yrityksen ongelmana. Keväällä tehdyn Yrittäjägallupin mukaan 27 prosenttia vastaajien asiakasyrityksistä on pidentänyt maksuaikoja kahden edellisen vuoden aikana.

Suurin osa maksuaikoja pidentäneistä on suuria yksityisyrityksiä (63 prosenttia), mutta näin toimivat myös pienemmät yritykset (45 prosenttia).

Lue lisää: MT selvitti: Suuryhtiöt kasvattivat miljardikassat kyykyttämällä pienempiä alihankkijoita – maksuajoissa ovat kuhnailleet myös metsäyhtiöt

Lue lisää

Valtio aikoo pääomittaa lentokenttäyhtiö Finaviaa 350 miljoonalla eurolla – yhtiö itse tähtää 200 miljoonan säästöihin

Valtio aikoo pääomittaa lentokenttäyhtiö Finaviaa 350 miljoonalla eurolla

Koronarajoitukset käänsivät lentoliikenteen uuteen laskuun

Suomen Yrittäjien kysely: 67 prosenttia työllisistä haluaa sopimusvapauden työpaikoille, jos työnantaja ja työntekijät sitä haluavat