Talous

Tuntuuko euron korotus palvelumaksussa pieneltä? – pankit keräävät niistä kymmeniä miljoonia, OP perii nyt kahden euron maksun korottomalta käyttötililtä

Osuuspankin palvelumaksujen korotukset jatkuvat. Pankkien palvelumaksuista kertyy liikevaihtoa kymmeniä miljoonia vuodessa.
Jukka Pasonen

Osuuspankki alkoi periä käyttötililtä kuukausimaksua marraskuun alusta. Käyttötilin hinta on kaksi euroa kuukaudessa.

Maksu on uusi, aiemmin käyttötilin sai ilmaiseksi.

Tilille ei makseta korkoa, joten käytännössä asiakas maksaa korkoa pankille rahojensa säilyttämisestä.

Vastaava maksu on käytössä muillakin pankeilla. Mikään MT:n vertailemista pankeista ei maksa korkoa käyttötilille.

OP:n arjen talouden johtaja Masa Peura perustelee maksua pankkien lisääntyneellä sääntelyllä ja viranomaisvaatimuksilla.

"Viimeiset vuodet sääntely ja erilaiset kehitysvaateet ovat kasvaneet. On jouduttu tekemään paljon kehitystyötä ja kustannukset ovat nousseet merkittävästi."

Taustalla on esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisi, jonka jälkeen pankkien valvonta on kiristynyt. Moni vaatimus tulee EU:sta.

Osuuspankkien omistaja-asiakkaille käyttötili kuitenkin jatkuu ilmaisena. Omistaja-asiakkaita on reilu kaksi miljoona.

Peura ei kerro, miten montaa asiakasta korotus koskee. Heitä on kuitenkin selkeästi pienempi osuus kuin omistaja-asiakkaita.

Maksuton käyttötili pätee siinä pankissa, jonka omistaja-asiakas on. Eli jos on tilejä useammassa osuuspankissa, maksu tulee niistä, joiden omistaja-asiakas asiakas ei ole.

Käyttötili on maksuton myös alle 26-vuotiaille sekä esimerkiksi kuolinpesille.

OP nosti edellisen kerran palvelumaksuja vuodenvaihteessa. Silloin omistaja-asiakkaan peruspaketin hinta nousi eurolla 3,95 euroon.

Peruste oli sama kuin nyt, kustannusten nousu.

Samalla omistaja-asiakkaan käyttötilin korko laski 0,10 prosentista nollaan.

Vaikka euron nousu maksuissa on yhdelle asiakkaalle pieni, pankki saa niistä sievoisen summan. Esimerkiksi kun OP:n paketin 3,95 euron hinnan kertoo kahdella miljoonalla asiakkaalla, vuotuinen liikevaihto on pankeille 94,8 miljoonaa euroa.

Vuodenvaihteen euron korotus tuo kassaan 24 miljoonaa euroa vuodessa.

OP on Suomen pankkiryhmistä suurin. Nordealla palvelupakettiasiakkaita on 1,2 miljoonaa.

Käyttötili on tavallisesti osa palvelupakettia. Peruspakettiin kuuluvat käyttötili, kortti ja verkkopankki. Niiden hinta eri pankeissa on kanta-asiakkaille 4–5 euroa ja muille 6–8 euroa.

Kanta-asiakas käsite on erilainen eri pankeissa. Esimerkiksi osuuspankit ovat osuuskuntia, joihin voi ostaa osuuden. Sen hinta on noin sata euroa. Sillä pääsee omistaja-asiakasetujen piiriin.

"Kun tehdään hinnoittelussa muutoksia, mietitään ensiksi hyödyt omistaja-asiakkaiden kautta. He ovat meidän suurin asiakaskunta ja pyrimme kannustamaan omistaja-asiakkuuden piiriin", Peura sanoo.

Aktialla ja Nordealla kanta-asiakkuus perustuu palveluiden keskittämiseen. Nordealla peruspaketin palvelumaksu putoaa nollaan, jos on asuntolaina pankissa.

Aktialla etuasiakkaan alennetut hinnat saa, jos talletuksia, lainoja tai rahastosijoituksia on pankissa 10 000 euron arvosta.

POP pankeista jokainen päättää hinnoistaan itse. Ne ovat myös osuuskuntia. Esimerkiksi Suupohjan POP:n osuusmaksu on 160 euroa.

Lue lisää

Nordean konttorit edellyttävät toistaiseksi ajanvarausta

Maatilat maksaneet lainojaan suunnitellusti korona-aikanakin, Nordean ilmastotavoitteet eivät vaikuta maatilojen lainojen korkoihin ainakaan nykytiedolla

Sampo aikoo vähentää omistustaan Nordeasta merkittävästi

Nordean liikevoitto parani loppuvuonna – korsernijohtajan mukaan merkit viittaavat kohti parempia aikoja: "Olemme jo löytäneet uusia tapoja elää, tehdä työtä ja kuluttaa"