Talous

Verkkokauppajätti Amazon avasi kauppansa Ruotsissa – tilaukset Suomeen eivät toimi vielä

Postnord hoitaa kuljetukset asiakkaille.
Tuotteita klikatessa sivu toteaa, ettei Suomessa sijaitsevaan osoitteeseen toimiteta. Odotettavissa on, että tilanne ajan myötä muuttuu, mikä muuttaa verkkokaupan kilpailuasetelmaa Suomessakin. LEHTIKUVA/AFP

Amerikkalainen verkkokauppajättiläinen Amazon on avannut ruotsalaiset sivunsa. Yhtiö vahvisti elokuussa aikeensa laajentaa toimintaansa Ruotsiin, ja keskiviikkona aamulla ruotsinkieliset sivut avautuivat.

Suomalaiselle kuluttajalle ruotsalainen kauppa ei vielä tarjoa vaihtoehtoja. Tuotteita klikatessa sivu toteaa, ettei Suomessa sijaitsevaan osoitteeseen toimiteta.

Odotettavissa on, että tilanne ajan myötä muuttuu, mikä muuttaa verkkokaupan kilpailuasetelmaa Suomessakin.

Amazonin Euroopan-johtaja Alex Ootes sanoi uutistoimisto TT:lle uskovansa, että ruotsalaisasiakkaat arvostavat uuden kaupan laajaa valikoimaa, edullisia hintoja ja sujuvia toimituksia.

Ootesin mukaan verkkokaupassa on tarjolla Ruotsin suurin valikoima, 150 miljoonaa eri tuotetta.

"Kun avaamme uuteen maahan, keskitymme vain yhteen asiaan: asiakaskokemukseen. Seuraamme sitä päivittäin, ja se on ainoa tavoitteemme ja fokuksemme", Ootes sanoi.

"Aiemmista lanseerauksistamme tiedämme, että jos asiakaskokemus onnistuu, niin muu seuraa itsestään."

Amazonilla myönnetään, että kuljetusten hoitaminen ei ole aivan helppoa Ruotsissa, jossa nopeat toimitukset pitäisi saada toimimaan pitkulaisessa ja osin hyvin harvaan asutussa maassa. Toimituksia hoitaa Ruotsin ja Tanskan perinteisten postiyhtiöiden yhdistymisessä syntynyt Postnord, joka on jo aiemmin kuljettanut Amazonin paketteja Ruotsissa.

Yhtiö on Ootesin mukaan palkannut useita satoja ihmisiä Ruotsissa, ja lisää väkeä tarvitaan.

Amazon on joutunut vuosien varrella kovan kritiikin kohteeksi, koska työolot sen varastoissa ja jakelussa ovat karut. Yhdysvalloissa työntekijöitä on kielletty järjestäytymästä. Ootesin mukaan moitteille ei ole perää.

"Meillä on yli 800  000 työntekijää ja suurin osa heistä on super super iloisia ja hyvin kiintyneitä yhtiöön. Siinä kaikki mitä tiedän", Ootes sanoi.

Asiakaskokemus vasta avatuilla verkkosivuilla ei ole vielä aivan saumaton, huomautti Aftonbladet. Ruotsin kaupan tunnuksena toimii Argentiinan lippu, ja tuoteselosteissa on monia kömmähdyksiä.

Kukon kuvalla koristettu onnittelukortti esittää Amazonin mukaan "valtavaa kikkeliä". Legoja myydään "panssaroituna pahoinpitelynä". Öljykasvi rapsi on kääntynyt monissa kohdissa raiskaukseksi ja jumppatrikoita esitellään jäätelökoneena.

Analyysiyhtiö HUIn varatoimitusjohtaja Emma Hernell arvioi, että yhtiö ei ole ehtinyt käydä käännöksiä läpi kunnolla ja tyytynyt ajamaan konekäännökset suoraan sivuilleen.

Lue lisää

Jo puolet metsureista on ulkomaisia valtion metsissä – alalla ollaan erimielisiä, onko selityksenä työvoiman halpuutus vai suomalaisten hiipuva kiinnostus metsätöitä kohtaan

Terveysviranomaiset: Intian koronavirusmuunnosta on tavattu myös Ruotsissa – Tukholman alueella neljä tapausta

Stora Enson sellu- ja paperitehtaan prosessivedestä tehdään biokaasua Ruotsissa – polttoainetta saadaan 200 kuorma-auton tarpeisiin

Tupakannatsoilla ja purukumeilla roskaamisesta saattaa pian saada Ruotsissa sakot