Talous

Katso lista 50 suurimmasta kasvuyrityksestä maaseudun kunnissa – maalausliike Pro-Pinnoitus nappasi Pohjois-Karjalan keskussairaalan urakan

MT selvitti 50 suurinta liikevaihdon kasvattajaa maaseutumaisissa kunnissa. 34:llä listauksen kärkiyrityksistä omavaraisuusaste oli vuoden vaihteessa vähintään tyydyttävällä tasolla.
Kari Salonen
Myös kasvuyrityslistauksen ykkönen, kiteeläinen EcoProtech Oy pystyi tehostamaan myyntisaamisten perintäänsä viime tilivuotena. Kuvassa EcoProtech Oy:n Lappeenrantaan Etelä-Karjalan Jätehuollolle toimittama biokaasulaitos ja laitoksen käyttöinsinööri Vesa Kelaranta.

Kasvuyrityslistan yhtiöiden tilinpäätösten perusteella ainakin osalla yhtiöistä vuoden lopussa oli hyvin puskureita tappioiden varalle. Nettovelaton yhtiö pystyy paikkaamaan likviditeettiä tarvittaessa pankkilainalla.

Alma Talent Tietopalvelujen yritysanalyysien perusteella myös myyntisaamisten perintää ja ostovelkojen maksatusta on tehostettu: maksuajat ovat lyhentyneet.

Yritysanalyytikko Risto Pitkäsen mukaan keskimäärin vakavaraisuus ja maksuvalmius ovat olleet kohtalaisella tasolla listassa olevilla kasvuyrityksillä, varsinkin kun huomioi, että kasvavat yritykset ovat usein hieman velkaantuneempia kuin alalla pidempään toimineet yritykset.

34:llä listauksen kärkiyrityksistä omavaraisuusaste oli vuoden vaihteessa vähintään tyydyttävällä tasolla ja jopa 22 yrityksellä omavaraisuusaste oli yli 50 prosentin erinomaisen rajan.

Poikkeuksiakin 50 kasvuyrityksen listalla on.

Yhdeksällä yrityksellä lyhytaikaiset varat eivät riittäisi lyhytaikaisten velkojen kattamiseen. Ainakin osalla näistä yrityksistä omistajat ovat todennäköisesti joutuneet hankkimaan lisärahoitusta kuluvan vuoden aikana.

Listan kuudentena on kunnon kasvun viime vuonna tehnyt Pro-Pinnoitus Oy, maalausliike, jonka liikevaihto yli kolminkertaistui edellisvuodesta noin 1,3 miljoonaan euroon. Maalausliikkeen kotipaikka on Kiteellä, josta yritys tekee keikkaa pääasiassa Joensuun ja Savonlinnan suuntaan.

Viime vuoden kasvun selittää yrittäjä-omistaja Ari Karhisen mukaan muutama iso julkisivukohde.

”Suurin oli Pohjois-Karjalan keskussairaalan laajennus, yli kaksi vuotta kestänyt vaativa urakka. Kaikki seinäpinnat tasoitettiin ja maalattiin”, Karhinen kuvasi projektia.

Projektin päättänyt loppuosa toi myös kaivatun kannattavuuden yhtiölle.

Julkiset kohteet ovat työllistäneet muutenkin Pro-Pinnoitusta, joka vuoden aikana työllisti kuusi henkilöä lisää.

Tohmajärven puukirkon maalaus valmistui kuluvan vuoden puolella.

Seuraavaksi alkaa Savonlinnan keskussairaalan laajennuksen maalausurakka. Seitsenkerroksinen rakennus julkisivumaalauksineen tuo työtä vuodeksi. Ulkomaalauskausi loppui syksyyn. Talvi menee maalausliikkeellä sisätöissä.

Pro-Pinnoituksella oli vahva kassa vuoden lopussa. Likviditeetti oli erinomainen. Yhtiö tehosti myös myyntisaamisten perintäänsä: yrityksen asiakkaat saivat keskimäärin 19 päivän maksuajan, kun edellisenä vuonna maksuaikaa annettiin 106 päivää.

50 suurimman liikevaihdon kasvattajan listauksen kärjessä on niin ikään kiteeläinen yritys, biokaasuteknologiaa kehittävä ja teollisen koon biokaasulaitoksia suunnitteleva ja toimittava EcoProtech Oy. Yhtiön toimialana on yhdyskuntasuunnittelu, ja yritys 9,6-kertaisti liikevaihtonsa vuonna 2019.

Myös EcoProtech vahvisti tasettaan viime vuoden 243 000 euron voitollaan. Korollista velkaa biokaasulaitostoimittajalla oli vuoden lopussa 2,5 miljoonaa euroa ja likvidejä rahavaroja 1,6 miljoonaa euroa.

Alma Talent Tietopalvelujen analyysin perusteella yhtiön rahavarat vuoden lopun tilanteen perusteella riittivät kuitenkin kattamaan vain 28 päivän toimintakulut.

Yritys nopeutti myyntisaamisten perintäänsä viime tilivuotena 59 päivään (v. 2018: 142 päivää).

Lue myös:

MT selvitti maakuntien kasvuyritykset: Kiteeläinen biokaasulaitosten toimittaja ylsi kunnon loikkaan

Kostonjoen siika-altaille ravintolasulku iski heti: "Kaupankäynti loppui kuin seinään törmäten"

Lue lisää

MT selvitti maakuntien kasvuyritykset: Kiteeläinen biokaasulaitosten toimittaja ylsi kunnon loikkaan

Katso videolta mitä ajattelevat valkoposkihanhivitsauksesta ja sen ratkaisusta kiteeläiset viljelijät – "tämän takia on jo vuosia itketty, naurettu ja huudettu"

MT selvitti maaseudun kuntien 50 kovinta yritystä – vienti siivitti koivumahlayhtiön 79 prosentin kasvuloikkaan Tohmajärvellä

Kolme ihmistä on kuollut henkilöauton ja pienoisbussin nokkakolarissa Kiteellä