Kostonjoen siika-altaille ravintolasulku iski heti: "Kaupankäynti loppui kuin seinään törmäten"
”Kalan menekki tyssäsi heti, kun ravintolat keväällä suljettiin. Kaupankäynti loppui kuin seinään törmäten”, Kostonjoen Lohi Oy:n toimitusjohtaja ja yleismies Reijo Karjalainen kertoo.
Tässä on meneillään siian lajittelu. Kostonjoen Lohi Oy toimii Taivalkosken Jokikylässä. Yrityksen kala-altaisiin virtaa hapekasta Koillismaan vettä Kostonjoesta, joka on Iijoen sivu-uoma. Kuva: Reijo KarjalainenReijo Karjalaisen yritys kasvattaa siikaa Taivalkosken Jokikylässä.
”Minulla on pari kolme jalostaja-asiakasta. Ne tekevät lähes kaiken ostamansa siian fileiksi ravintoloiden tarpeisiin. Oma osuuteni päättyy siihen, kun toimitan kalat jalostajille.”
Karjalainen perusti Kostonjoen Lohen vuonna 1980. Toiminta alkoi kirjolohen kasvatuksella ja kalanpoikastuotannolla.
Karjalainen on yrityksen toimitusjohtaja ja samalla sen ainoa vakituinen työntekijä.
”Olen yleismies Jantunen. Kasvattamon kaikki hommat on pystyttävä tekemään."
Yrityksen liikevaihto vuonna 2019 oli 467 000 euroa. Se oli roimasti enemmän kuin vuonna 2018, jolloin liikevaihtoa kertyi 219 000 euroa.
Huima kasvu, yli 113 prosenttia – mikä selittää moisen hyppäyksen?
”Keskeinen syy on lisälupien saaminen. Niiden myötä olen pystynyt kasvattamaan tuotantoa.”
Lupamäärät ovat kalanviljelyssä ratkaisevan tärkeitä, Karjalainen korostaa.
”Minullakin on ollut useita vuosia, jolloin sallittuja tuotantomääriä on laskettu. Onneksi nyt suunta kääntyi.”
Neljä vuotta siten Karjalainen siirtyi kasvattamaan pelkästään siikaa.
Siika varttuu ruokakalaksi kolmen neljän vuoden kierrolla, jonka päätepisteessä kalat ovat 600–700-grammaisia.
Vuonna 2018 siiantuotantoa ajettiin vasta ylös.
”Kapasiteetista oli käytössä korkeintaan puolet, kaloja ei saatu myyntiin läheskään maksimimäärää. Viime vuonna pystyin myymään jo paljon enemmän. Niinpä liikevaihto kasvoi."
Tämän vuoden liikevaihtoa on mahdoton sanoa. On täysi arvoitus, kuinka kauppa käy marras–joulukuussa.
”Merkit alkavat olla samanlaiset kuin keväällä”, Karjalainen miettii lokakuun puolenvälin tietämissä.
”Jos ruokaravintolat joutuvat sulkemaan ovensa, meillä loppuu myynti hetkessä.”
Siikojen kuusi kasvatusallasta on kaivettu niemeen, joka pistää Iijoen sivu-uomaan Kostonjokeen. Joesta altaisiin virtaava puhdas Koillismaan vesi on yrityksen iso kilpailuvaltti.
”Siika on herkkä kala. Se on tosi tarkka vedenlaadusta.”
Karjalaisen kasvattamossa veden tulo- ja poistopuolen välillä on selvä korkeusero.
”Niinpä altaisiin saadaan hyvä virtaus, joka takaa hapekkaan veden.”
Maaseudun Tulevaisuuden julkaisemalla kasvuyhtiöiden listalla Kostonjoen Lohi Oy on sijalla 39.
Alma Talent Tietopalvelujen yritysanalyysissä yhtiö saa erinomaisen eli A-luokituksen.
"Nettotulos nousi yhden tappiovuoden jälkeen 104 000 euroa voitolliseksi."
Tulos parani edelliseen vuoteen verrattuna 158 000 euroa. Myös yrityksen suhteellinen kannattavuus parani huomattavasti.
Pitkällä aikavälillä tuottoa omalle pääomalle on kertynyt 9,4 prosenttia.
Lue lisää:
MT selvitti maakuntien kasvuyritykset: Kiteeläinen biokaasulaitosten toimittaja ylsi kunnon loikkaan
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
