Talous

Elintarviketeollisuudessa toimitusjohtajalla iso palkka olipa yhtiö pieni tai suuri

Fazer-konsernin Christoph Vitzthum pääsi miljoonatuloille, mutta paljon ei jäänyt taakse piskuisen Apetitin Juha Vanhainenkaan.
Jaana Kankaanpää
Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum oli eniten ansiotuloja tienannut elintarvikepomo.

Elintarvikeyhtiöllä ja elintarvikeyhtiöllä on eroa niin koossa kuin kannattavuudessakin. Toimitusjohtajilla palkat saattavat olla kuitenkin samaa tasoa. Näin esimerkiksi 1,1 miljardin euron liikevaihtoa pyörittävällä Fazer-konsernilla ja pörssissä noteeratulla ja105 miljoonan euron liikevaihdon tehneellä piskuisella Apetitilla.

Fazerin konsernijohtaja Christoph Vittzthum oli tänäkin vuonna eniten ansiotuloja tienannut elintarvikepomo: ansiotulot 1 094 380 euroa ja pääomatulot 111 002 euroa.

Paljon ei jäänyt jälkeen Apetitin toimitusjohtajana viime vuoden elokuuhun asti toimineella Juha Vanhaisella: ansiotulot 915 200 euroa. Vanhaisen työtä Säkylässä jatkoi syyskuusta eteenpäin lihatalo HKScanilta siirtynyt Esa Mäki. Mäki tienasi 260 014 euroa.

Eroa ainakin kannattavuudessa on kahdella suurella lihakonsernilla, Atrialla ja HKScanilla. Etelä-Pohjanmaalla Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn tienasi ansiotuloja 533 925 euroa ja HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä 773 523 euroa.

Iisalmelainen Olvi-konserni on koronavuotenakin petrannut vauhtiaan: Olvia pitkään toimitusjohtaneen Lasse Ahon ansiotulot olivat viime vuonna 723 293 euroa ja pääomatulot 36 742 euroa.

Meijeripuolella Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme tienasi ansioina 562 918 euroa ja pääomatulona 3 808 euroa.

Jalasjärveläisen Juustoportin toimitusjohtajan Timo Keski-Kasarin ansiotulot olivat 106 839 euroa ja pääomatulot 1 000 006 euroa.

Kovimmat pääomatulot kirjasivat kouvolalaisen kaurajuomavalmistaja Kaslinkin Fazerille yrityskaupalla myyneet Kukkosen veljekset, Matti, Tuomas ja Juha-Petteri Kukkonen.

Perheyhtiötä yrityskaupan toteutumiseen saakka johtaneiden veljesten verotettavat tulot olivat kaikilla miljoonaluokassa: Matti Kukkosen pääomatulot olivat 9,8 miljoonaa euroa, Tuomas Kukkosen 11,2 miljoonaa euroa ja Juha-Petteri Kukkosen 8,1 miljoonaa euroa.

Lue lisää

Jari Latvasen paluu HK Scanin ruokapöytään kavensi leipää – tulot putosivat

Mika Koskinen siirtyy Valiolta ja Esa Mäki Atrialta HKScanin ketjuun

Kotiruuan suosio paikkasi Atrian ja HKScanin toista vuosineljännestä

Lihatalot kovassa vedossa – HKScan ja Atria nousivat pörssissä roimasti tuotannon tehostamisen ja Kiinan sikaruton vuoksi