Talous

Verottaja varoittaa: Jopa 130 000 toimijan veroasiointi uhkaa katketa vuodenvaihteessa – "Erityisen huolissamme olemme esimerkiksi metsäyhtymistä"

Kysymys on siirtymisestä Suomi.fi-palveluun Katso.fi-palvelusta, jonka käyttö päättyy tämän vuoden lopussa.
Jarkko Sirkiä
Verottaja kehottaa isoa joukkoa verotettavia pikaisiin toimiin.

Verohallinto tiedottaa huolestaan 130 000 yrityksen, yhdistyksen, metsäyhtymän, kunnan ja säätiön veroasioiden hoidosta.

Syynä on se, että nämä toimijat käyttävät yhä Katso-palvelua veroasioiden hoidossa, vaikka palvelu päättyy tämän vuoden lopussa. Verottaja kehottaakin näitä ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön heti.

Muutos on tärkeä, jotta yrityksen tai yhteisön veroasioita hoitavan, kuten tilitoimiston valtuutus säilyy. Valtuuttamisen voi jatkossa tehdä vain Suomi.fi-palvelussa.

Jos Suomi.fi-valtuuksia ei siirry käyttämään ajoissa, yritysten, yhteisöjen ja muiden organisaatioiden lakisääteisten velvollisuuksien, kuten veroilmoitusten antaminen, tulorekisteri-ilmoittaminen tai muu viranomaisasiointi voi viivästyä ja siitä koituu seuraamuksia, verottaja varoittaa.

"Näyttää siltä, että kymmenien tuhansien toimijoiden veroasiat jäävät vuodenvaihteen jälkeen hoitamatta", ylitarkastaja Juha Kartano Verohallinnosta arvioi.

Suurin osa Katso-palvelua käyttävistä pystyy ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön omatoimisesti sähköisesti, mutta osan pitää tehdä valtuushakemus.

"Hakemus kannattaa tehdä pian, koska käsittelyaika on noin 2–3 viikkoa. Erityisen huolissamme olemme esimerkiksi julkisyhteisöistä, kunnista ja metsäyhtymistä, jotka joutuvat tekemään hakemuksen", Juha Kartano sanoo.

Valtuushakemuksen voi lähettää sähköisesti, postitse tai viedä verotoimistoon.

Vero.fistä voi selvittää, onnistuuko siirtyminen suoraan sähköisesti vai pitääkö ensin tehdä valtuushakemus.

Katso-palvelun käytöstä oli luopunut lokakuuhun mennessä jo yli 220 000 toimijaa, mutta jäljellä oli yhä 130 000 toimijaa.

Lue lisää

Suomen ja Viron verohallinnot ovat aloittaneet reaaliaikaisen tietojenvaihdon – helpottaa rajat ylittävien verorikkomusten tutkimista

Verottaja ei valita hallinto-oikeuden päätöksestä hyvätuloisten nimien julkisuudesta

Katso-tunnisteista Suomi.fi:hin – verotusyhtymät ja yhteismetsät kompastelevat kohti sähköistä asiointia

Muista tehdä metsätalouden veroilmoitus helmikuussa