Talous

Presidentin itsenäisyyspäivän puheet särähtivät muoviteollisuuden korvaan

Kemianteollisuuden puheenjohtajana aloittavan Salla Roni-Porasen mielestä eri materiaaleja ei voi laittaa vastakkain: kummallakin on hyvät puolensa ja tehtävänsä – myös ilmaston hyväksi.
Jaana Kankaanpää
Salla Roni-Porasen johtamalle Borealis Polymersille muovit ovat liian arvokas materiaali pois heitettäväksi, puhumattakaan dumppaamisen haitoista ympäristölle.

Muoviteollisuuden korvaan särähti itsenäisyyspäivänä, kun presidentti Sauli Niinistö kommentoi metsäteollisuuden tuotteiden merkitystä ilmastolle – muovia korvaavina.

"Kyllä se särähti", myöntää Salla Roni-Poranen, muoviraaka-aineita tuottavan Borealis Polymersin toimitusjohtaja.

Roni-Poranen aloittaa Kemianteolisuus ry:n puheenjohtajana vuoden alusta.

Roni-Porasen mielestä eri materiaaleja ei voi laittaa vastakkain: kummallakin on hyvät puolensa ja tehtävänsä – myös ilmaston hyväksi.

Hän toivoo, että "vuoropuhelua pystytään jatkamaan niin eri teollisuudenalojen kuin tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa."

Muovin uudelleenkäyttö ja kierrätys ovat muoviraaka-ainetuottajalle tärkeitä

Muovien mekaanista kestävyyttä ja prosessoitavuutta on tuotekehityksellä saatu parannettua. Muovin keveys ja sähköeristävyys ovat ominaisuuksia, joista ympäristö kiittää. Olkoonkin, että muovien raaka-ainepohja vielä on valtaosin uusiutumattomia hiilivetyjä.

Krakkausprosessissa eri syöttöaineista pilkotut ja sitten tarkasti yhdistämällä saadut polyolefiinit ovat raaka-ainetta kevyille muoviputkille. Tuulivoimalla tuotettu sähkökin siirtyy johdoissa, joiden eristykseen on käytetty muovia. Autoteollisuus hyödyntää komponenteissaan muoveja, joilla autoista saadaan painoltaan kevyempiä ja energiaa säästäviä.

Elintarviketeollisuuden pakkauksissa muoveilla ja ohuilla kalvoilla on tärkeä merkitys.

Borealikselle muovit ovat liian arvokas materiaali pois heitettäväksi, puhumattakaan dumppaamisen haitoista ympäristölle. Ongelma syntyy roskaamisesta, jos muovit eivät päädy kierrätykseen tai sen keräämistä talteen ei ole järjestetty.

"Kampanjoimme sen eteen, ettei luontoon joudu muovia. Meiltä, teollisuusyrityksestä, ei myöskään saa päästä mitään luontoon."

Maailmanlaajuisesti suurin ongelma on Aasiassa, jossa jätteenkäsittelyä ei ole järjestetty. Itsestään ei muovipullo päädy myöskään Saimaaseen tai Itämereen.

Salla Roni-Poranen kertoo yhtiön olleen avustamassa Indonesiaan kahden jätteenkeräys- ja käsittelyjärjestelmän rakentamisessa yrityksineen. Nyt yhtiö on aloittanut Balilla vastaavan projektin.

Lue lisää aiheesta:

Korona pani kemianteollisuuden investoinnit uuteen järjestykseen

Lue lisää

Korona pani kemianteollisuuden investoinnit uuteen järjestykseen

Kemianteollisuus kesti suhdannekuopan suhteessa paremmin – nousi Suomen viennin ykköseksi ohi metsäteollisuuden

Teollisuuden uudet tilaukset romahtivat maaliskuussa lähes kymmenen prosenttia, myös vienti supistui jyrkästi

Suomen koko vientiteollisuus voi olla ilman sopimusta marraskuussa