Talous

Sähkön hinta yli nelinkertaistuu huomenna paukkupakkasen ja tuulen tyyntymisen vuoksi

Markkinahinta jäi viime vuonna alimmilleen kuuteentoista vuoteen.
Tuulivoimayhdistys
Tyynessä pakkassäässä tuulivoimalassa ei liikahda siipikään.

Sähkön pörssi- eli tukkuhinta nousee huomenna torstaina aamulla Suomessa 121 euroon megawattitunnilta (MWh) eli korkeimmilleen tänä vuonna. Hinta on yli nelinkertainen viime vuoden keskiarvohintaan 28 euroa/MWh.

Hinnat määritellään Pohjoismaiden sähköpörssissä vuorokaudeksi etukäteen.

Viime vuoden keskihinta oli edullisin 16 vuoteen. Kahtena edellisenä vuotena keskihinta on ollut noin 45 euroa.

Torstain sähkön hintaa nostaa osaltaan kova pakkanen, mikä lisää lämmitystarvetta. Pakkasta on luvattu Keski- ja Pohjois-Suomeen torstaipäiväksi yli 30 astetta ja Etelä-Suomeen liki 20 astetta.

Lisäksi hinnan nousuun vaikuttaa tuulen tyyntyminen, esimerkiksi Ruotsissa tuulivoimaloiden tehon tarjonta laskee parin ydinvoimalan tehon verran.

Torstain keskihinta on 77 euroa/MWh. Viime vuonna hinnat olivat lähes koko vuoden selvästi matalia, koska vesivoimaa oli runsaiden sateiden vuoksi tarjolla erittäin runsaasti ja samaan aikaan tuulivoimaloiden sähköntarjonta on kasvanut roimasti.

Viime joulukuussa hinnat pomppasivat Suomessa, kun Olkiluodon kakkosydinvoimala jouduttiin sulkemaan kymmeneksi päiväksi. Sähkön hinta nelinkertaistui ja viikkohinta kaksinkertaistui.

Kotimaisen sähkön alempaa tuotantoa korvattiin vesivoimalla, sähkön tuontia Pohjoismaista lisättiin ja sähkön korkeampi hinta laski kysyntää.

Useimpien kotitalouksien hinnat on määritelty sähkön myyjän kanssa tehdyssä sopimuksessa, joihin pörssihinnan vaihtelut näkyvät viiveellä.

Kotitaloudet voivat tehdä myös pörssihintaan sidotun sähkösopimuksen, jolloin halvoista hinnoista on hyötynyt. Myös teollisuus on saanut sähkönsä edullisemmin.

Lue lisää

Pörssisähkö on ollut yhtä halpaa kuin nyt viimeksi vuonna 2000

Sähkön hinta kävi miinuksella – kuluttajalle maksetaan sähkön käytöstä

Nord Pool: Pörssisähkön hinta alhaisimmillaan sitten vuoden 2005

Sähkön negatiivinen hinta jäi lyhyeksi – metsäteollisuus jyrähtää taas käyntiin