Talous

Tonnilla täyteen bonusjärjestelmään: näin kyläkauppa tulee takaisin – "Palaamme osuuskuntatoiminnan juurille"

Rautiolaiset ottivat ohjat omiin käsiin, jotta kylään saadaan jälleen kauppa. Kauppaosuuskunta on perustettu. Tuhannen euron sijoituksella pääsee mukaan täyteen bonusjärjestelmään.
Esko Keski-Vähälä
Tapio Räihä, Pentti Keskikukko ja Hannu Niemelä villoittavat 1970-lukulaisen kaupparakennuksen välikattoa Rautiossa Kalajoella. Osuuskunnan hallinnoima kauppa sijoittuu taloon, jossa toimi Osuuskauppa KPO:n myymälä viime maaliskuun loppuun asti.

Raution raittia elävöittää ensi kesänä kauppa ja kahvila, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Nyt näyttää hyvältä. Talkooväki ahkeroi, jotta 1970-lukulainen rakennus saadaan tuotua nykyaikaan.

Kauppahanketta varten on perustettu kylän oma osuuskunta.

”Palaamme osuuskuntatoiminnan juurille. Tavoitteena on paikallisten ihmisten paras, oman alueen olojen kohentaminen”, sanoo rautiolainen Tapio Räihä.

Kalajokeen kuuluva Rautio menetti viimeisen kauppansa, kun S-ryhmään kuuluva Osuuskauppa KPO sulki Sale-myymälänsä 31.3.2020.

”Se oli sokki. Sulkemispäätös oli iso pettymys kyläläisille. Menetimme oman kaupan keskellä pandemiaa”, Räihä palaa kevään tunnelmiin.

Ensijärkytyksen jälkeen oli toiminnan aika. Heinäkuussa kyläyhdistys perusti kiinteistötoimikunnan, joka ryhtyi työhön uuden kaupan saamiseksi.

Vesa Haapakoski johtaa toimikuntaa.

”Oma kauppa on välttämättömyys tämän kokoiselle kylälle”, hän sanoo.

Raution, Typpön, Kärkisen ja muun lähitienoon väestä kaupalle kertyy lähes tuhannen asukkaan potentiaalinen asiakaskunta.

Kyläkauppaa tarvitaan, Haapakoski sanoo.

"Kaikilla ei ole käytössään autoa asiointireissuja varten."

Räihä palasi perheineen kotikyläänsä muutama vuosi sitten.

”Muutossa painoi paljon, että Rautiossa oli oma kauppa. Arjessa on iso asia, kun päivittäistavaroita ei tarvitse lähteä hakemaan matkojen takaa.”

Nyt lähin kauppa on runsaan kymmenen kilometrin päässä Alavieskassa.

Esko Keski-Vähälä
Leena Aittamaa kävi Iida Aittamaan (sylissä) ja Otto Aittamaan kanssa Raution kyläkaupan työmaalla. Rakennuksen kaikki sisäpinnat avataan ja eristystä lisätään ainakin kattoon, Tapio Räihä kertoo.

Oman osuuskunnan hallinnoima kauppa sijoittuu samaan rakennukseen, jossa Raution Sale toimi.

Kyläyhdistys osti kiinteistön KPO:lta viime marraskuussa. Noin 700-neliöinen rakennus tontteineen vaihtoi omistajaa sadalla eurolla. Kyläläiset kiittävät KPO:ta sopuhinnasta.

KPO:n market-toimialajohtaja Antti Paananen sanoo, että Raution Sale suljettiin sisäilmaongelman ja kosteusvaurioiden vuoksi.

"Ostajalle olemme avoimesti kertoneet rakennuksen kunnon ja korjaustarpeet."

KPO oli teettänyt rakennuksen kuntoarvioinnin ja pyytänyt tarjoukset vaadittavista korjauksista. Osuuskauppa päätyi siihen, että kunnostaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Esko Keski-Vähälä
Emmi Keskisipilä, Elia Keskisipilä (vaunuissa) ja Aamos Keskisipilä silmäilevät Raution kaupparakennusta, jonka ulkopuolikin kohentuu kevään aikana.

Kyläyhdistys polkaisi talkoot käyntiin heti, kun rakennus oli ostettu. Omassa kylässä on osaajia: on eläkkeellä olevia rakentamisen ammattilaisia ja maatiloilla rakentajiksi kouliintunutta väkeä.

Rakennuksen riskit ovat tiedossa.

”Aikakaudelle tyypilliseen tapaan talossa oli esimerkiksi piilosokkeli. Se on muutettu, kaikki on nyt laatan yläpuolisella rakenteella”, Räihä kertoo.

Seinät ja kattokin menevät uusiksi.

”Kaikki sisäpinnat avataan ja eristystä lisätään ainakin kattoon. Sen jälkeen rakennetaan uudet pinnoitukset”, Haapakoski listaa töitä.

Jukka Pasonen
Rautio oli itsenäinen kunta vuoteen 1973, jolloin siitä tuli osa Kalajokea. Rautiolaisten lähin kauppa on tällä hetkellä Alavieskassa.

Kylmälaitteet ja kalusteet ovat iso hankinta.

"Niistä neuvotellaan parhaillaan. Lämmön talteenottoon kiinnitetään erityistä huomiota sekä kylmälaitteissa että lämmitysjärjestelmässä”, Räihä sanoo.

Kulujen hallinta on keskeistä, se heijastuu suoraan hintatasoon.

Osuuspääoma on osa kaupan rahoitusta. Osuussijoitukset kertovat, että kylän väki uskoo yhteiseen hankkeeseen. Se on tärkeä asia lainaneuvotteluissa pankin ja Finnveran kanssa.

Myös hankerahoitusta tavoitellaan, sitä haetaan paikalliselta Rieska-Leaderilta.

Hankerahoituksessa voidaan talkootyötä hyväksyä satatuhatta euroa, joten ahkeria talkoolaisia tarvitaan.

Esko Keski-Vähälä
Tapio Räihä (vas.), Iida ja Leena Aittamaa, Risto Ojala, Pentti Keskikukko ja Hannu Niemelä katselevat tulevan kyläkaupan ikkunasta Raution raitille.

Tavoite on luoda Rautioon monipuolinen palvelukeskus.

Päivittäistavarakaupan lisäksi samaan rakennukseen halutaan kahvila, asiamiesposti, apteekin noutopiste ja Veikkauksen myyntipaikka. Pihaan on suunnitteilla polttoaineiden jakelulaitteisto.

Lämpimäksi muutettuun varastoon on hahmoteltu tiloja kevytyrityksille ja lähituottajille.

”Hienoa olisi saada tarjolle esimerkiksi Riitan kotileipomon tuotteita, Kärkisen Kuohuvan oluita ja Vääräjoen Elämystilan luomumarjatuotteita”, Räihä sanoo.

Esko Keski-Vähälä
Raution kyläyhdistys osti kiinteistön Osuuskauppa KPO:lta viime marraskuussa.

Raution kauppahanke

  • Tavoite: Kauppa takaisin Rautioon. Kylä menetti viimeisen kauppansa 31.3.2020, kun Osuuskauppa KPO sulki Sale-myymälänsä.
  • Missä: Rautio sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla. Aiemmin itsenäinen kunta on ollut osa Kalajokea vuodesta 1973.
  • Toimintamalli: Raution kyläyhdistys vuokraa hankkimansa kiinteistön osuuskunnalle, joka hallinnoi perustettavan kaupan toimintaa. Osuuskunta myös palkkaa myymäläpäällikön ja muun henkilökunnan.
  • Kustannusarvio: Noin 500 000 euroa tarvitaan, jotta kiinteistö on kunnostettu ja että tuotteet ovat hyllyissä.
  • Rahoitus: Osuuspääoma, laina ja hankerahoitus.
  • Osuussijoitus: Yhden osuusmaksun hinta on 200 euroa. Tuhannen euron sijoituksella pääsee mukaan täyteen bonusjärjestelmään.
  • Tukkuliike: Kespro

Lue lisää

Luonnonsuojeluliitto Tapiolan mukaan susilupia koskevien valitusten tavoitteena on saada riittävästi oikeuskäytäntöä – ”Valitus ei ole automaatio, vaan aina tapauskohtainen"

S-ryhmän uusi pääjohtaja Hannu Krook hakisi tehokkuutta maatilojen kokoa kasvattamalla – "Suomi on mukana kansainvälisessä kilpailussa ja silloin koko ruokaketjun täytyy olla kannattava"

Harmaahaikara sinnittelee Ylivieskassa: Lintu bongattiin sunnuntaina Kalajoessa värjöttelemässä

Kyläkauppa luo uskoa tulevaan: ”Etätyöntekijöillekin olemme kiinnostavampi paikka, kun oma kauppa avaa ovensa”