Talous

"Tänään koittaa taksvärkkipäivä: 9. kesäkuuta lähtien veronmaksaja alkaa vihdoin tienata itselleen", muistuttaa Veronmaksajain Keskusliiton Teemu Lehtinen

Keskiviikkona 9. kesäkuuta Suomessa vietetään veronmaksajan taksvärkkipäivää.
Markku Vuorikari
Valtiovarainministeriön kevään ennusteen mukaan veroaste on tänä vuonna 42,3 prosenttia. Kun tähän lisätään muun muassa kirkollisverojen vaikutus, päädytään taksvärkkipäivän laskennan pohjana olevaan 42,8 prosenttiin. Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan kansalaisten verotusta pitäisi keventää nykyisestä.

Tästä päivästä lähtien vuoden loppuun saakka kansalaisten tulot jäävät kokonaan omaan käyttöön. Alkuvuosi on laskennallisesti paiskottu töitä yhteisen hyvinvoinnin rahoittamiseksi.

Kuluvana vuonna kokonaisveroasteen arvioidaan Suomessa olevan 42,8 prosenttia suhteessa kansantuotteeseen, kun mukaan lasketaan muun muassa valtion, kuntien ja kirkon tuloverot, kulutusverot sekä lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut. Tämä prosentti tulee vuoden 2021 työpäivistä laskettuna täyteen taksvärkkipäivänä 9. kesäkuuta.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää taksvärkkipäivää terveellisenä muistutuksena siitä, että verotuksen kokonaistaso on Suomessa jo nyt hyvin korkea.

"Veroja ei voi enää jatkossa yleisesti kiristää, vaan on päinvastoin päästävä verotuksen tason asteittaiseen keventämiseen", hän vaatii liiton tiedotteessa.

Kun talous kukoistaa, saadaan maltillisemmatkin veroprosentit riittämään hyvinvointiyhteiskunnan tarpeisiin.

"Kohtuuton verotus lannistaa ja kohtuullinen kannustaa. Suomessa pitäisi tulevina vuosina yhdistyä kasvava kansantalous, paraneva työllisyys ja kohtuullistuva verotus", Lehtinen sanoo.

Kuntavaalien alla veroideat ovat lennelleet poliittisessa keskustelussa. Lehtinen viittaa siihen, että on muun muassa esitetty jo nyt ankaran veroprogression lisäkiristämistä sekä vaadittu kokonaan uuden maakuntaveron pikaista lisäämistä kaikkien nykyisten verojen rinnalle.

"Kovin kevyesti on heitetty ilmaan ajatuksia veronkiristyksistä. Vastuullisilta poliitikoilta on syytä odottaa riittävästi malttia ja harkintaa veroasioissa niin kunnissa kuin valtakunnankin tasolla."

Alkujaan taksvärkki, ruotsin päivätyötä tarkoittava sana merkitsi vuokratilallisen päivätyövelvollisuutta. Torpparin tai mäkitupalaisen oli annettava isäntätalolle tietty määrä työpäiviä viikossa, jos vuokra tai sen osa oli sovittu suoritettavaksi päivätyönä.

Veronmaksajan taksvärkkipäivää on Suomessa vietetty vuodesta 1981 lähtien. Tuolloin kansantalouden veroaste oli 37,3 prosenttia. Alkuvaiheessa päivän vietto ajoittui toukokuulle, 1980-luvun lopussa kesäkuun alkupäiviin. Tällöin Suomen veroaste oli lähellä EU-maiden keskitasoa.

2000-luvulla taksvärkkipäivä on ajoittunut juhannusviikon läheisyyteen. Suomen veroaste on tänä aikana ollut noin 3–5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin EU15-maiden veroasteiden keskiarvo.

Lue lisää:

Essayah: "EU-elvytyksen maksajat, mukaan lukien Suomi, ovat korkeamman veroasteen maita, kun taas siitä hyötyvät maat ovat useiden tilastojen valossa varsin lieviä verottajia"

Lue lisää

Suomessa keskituloisia verotetaan hieman vertailumaita tiukemmin, mutta verotus kiristyy nopeasti tulojen kasvaessa, kertoo tuore vertailu

Veronmaksajain Lehtinen kaipaa menoelvytyksen rinnalle veroelvytystä – ehdottaa kotitalousvähennykseen korotusta ja sille jatkoa

Uutissuomalainen: 52 prosenttia suomalaisista kannattaa 10 euron minimituntipalkkaa – eniten sitä kannattavat perussuomalaisten ja vihreiden äänestäjät

Kansa soisi kunta-alan hoitajille ja siivoojille palkankorotuksen