Talous

Etätyö vaikuttaa asuntojen hintoihin – Hypo kuvailee luovaa luokkaa tulevaisuuden menestyjiksi, jotka voivat valita mistä työtään tekevät

Isommat asunnot ovat pärjänneet paremmin koronan tuoman lisätilan tarpeen myötä.
Petri Jauhiainen, Lari Lievonen
Hypon asuntomarkkinaennusteessa arvioidaan etätyön vaikuttavan asuntojen hintoihin jatkossakin, kun etätyötä varten kaivataan tilaa.

Etätyötä tekevä luova luokka on tulevaisuuden menestyjien joukko, joka voi valita mistä haluaa töitään tehdä. Näin arvioidaan tuoreessa Hypon asuntomarkkinaennusteessa.

"Etätöitä tekevä luova luokka voi jakaa aikaansa kasvukeskuksen kodin ja loma-asunnon välillä."

Hypo arvioi, että etäyön mahdollisuudet eivät ole ihan vieläkään kaikkien tiedossa.

"Monelle ei ole vielä valjennut, mitä monipaikkaisuus voi todella tarkoittaa: loma-asunto voi olla Välimeren auringon alla ja kaupunkikodin palveluiden keskeltä voidaan tehdä koko maan kaipaamat asiantuntijatyöt. Monipaikkaisuus auttaakin viihtyisiä, vetovoimaisia ja palvelurikkaita kaupunkeja sekä liikkuvaa luokkaa meillä ja maailmalla."

Samaan aikaan väestön väheneminen vaikuttaa asuntojen hintoihin. Hypo arvioi taloudellisen aktiivisuuden keskittyvän tulevina vuosina vain kouralliseen kasvukeskuksia ja ennustaa asuntokysynnän supistuvan hiipuvilla alueilla.

"Kuluvana vuonna asuntojen hinnat ovat nousseet nopeinta vauhtia vuosikymmeneen, mutta laskua tulee tälläkin hetkellä isossa osassa maata: Kainuu, Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Satakunta ovat kaikki miinuksella asuntomarkkinoiden mahtivuonnakin."

Isommat asunnot ovat pärjänneet paremmin koronan tuoman lisätilan tarpeen myötä.

Lue lisää

Eduskunta valmistautuu etätyöhön siirtymiseen

Hybridityö houkuttelee asunnonostajia kehyskuntiin – palveluista ei olla kuitenkaan valmiita luopumaan

Koronaministeriryhmä linjasi: Laajaa etäkoulusuositusta ei anneta, kouluissa lisätään maskien käyttöä ja koululaisille jaetaan kotitestit kahdesti viikossa

Samsung ennakoi loppuvuoden liikevoittonsa nousseen 52,5 prosenttia – etätyö ja kotoilu hyödyttävät elektroniikkajättiä