Talous

Bloomberg: Ruotsi käynnisti öljyllä käyvän varavoimalan Puolan pelastamiseksi

Ruotsin omakin sähköverkko on ollut ongelmissa. Maa on rajoittanut sähkön vientiä tänä vuonna. Suomessa energiavirasto pitää rajoituksia laittomina.
Kari Salonen
Ruotsin kantaverkkoyhtiön Kraftnätin mukaan sen on rajoitettava sähkön vientiä maan sähköverkon toiminnan turvaamiseksi.

Ruotsi käynnisti maanantaina öljyllä toimivan, 330 megawatin varavoimalan Karlshamnissa turvatakseen Puolan sähkön saantia, kertoo Bloomberg.

Puola pyysi naapurimailtaan apua kattaakseen 1 700 megawatin tehovajetta maanantaina.

Ruotsin ja Puolan välillä on 600 megawatin siirtoyhteys.

Ruotsin lisäksi hätiin riensivät myös Saksan, Liettuan ja Ukrainan sähköverkkoyhtiöt.

Puolan sähköpulan syynä oli 905 megawatin hiilivoimalan seisokki Opolessa sekä Kozienicessä sijaitsevan 566 megawatin voimalan yllättävä häiriö.

Ruotsin omakin sähköverkko on ollut Bloombergin mukaan vaikeuksissa.

Kantaverkkoyhtiö Kraftnät on vähentänyt sähkön vientikapasiteettia tänä vuonna jopa puolella, mikä on nostanut sähkön hintaa muun muassa Suomessa.

Suomi ja Tanska pitävät Kraftnätin saamaa poikkeuslupaa viennin rajoittamiseksi EU:n sähkön sisämarkkinoista annetun asetuksen vastaisina.

Kraftnätin mukaan rajoitustoimet eivät ole poliittisia, vaan välttämättömiä, jotta Ruotsin sähköverkko suoriutuu sähkön muuttuneista siirtosuunnista. Kraftnätin mukaan Ruotsin siirtoverkon korjaaminen tarvittavaan kuntoon voi kestää vuoteen 2030.

Norja on vastatoimena rajoittanut sähkön vientiä Ruotsiin. Ruotsin sijaan maa vie yhä suuremman osan sähköstään Saksaan ja Britanniaan uusia siirtoyhteyksiä pitkin.

Sähkön hinta koko Pohjois- ja Keski-Euroopassa on ollut marraskuun lopulta alkaen poikkeuksellisen korkea. Taustalla on muun muassa päästöoikeuksien ja kaasun korkea hinta sekä kylmä sää.

Lue lisää:

Bloombergin uutiset Ruotsin varavoimalasta ja vientirajoituksista (englanniksi)

Lue lisää

Energiavirasto arvioi sähköpulan riskin pieneksi tänä talvena – kulutushuipun aikana kolmannes tuontisähköä

Timo Rajalan viisi sähköistä vuosikymmentä

Sähköpula uhkaa vian sattuessa – kapasiteetti vähentynyt viime talvesta

Verkkohyökkäyksillä voidaan lamauttaa liikennettä tai panna koko kaupunki pimeäksi – ”Ei kannata lähettää tankkeja rajalle, kun voi hakkeroida 5g-verkkoja”