Helsingin yliopiston tautiekologi arvostelee: THL:n kuolleisuusluvut yltiöpositiivisia vanhempien ikäluokkien kohdalla – "Uusi epidemiamalli ei näe hoivakotien vanhuksia lainkaan" - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiede & tekniikka

Helsingin yliopiston tautiekologi arvostelee: THL:n kuolleisuusluvut yltiöpositiivisia vanhempien ikäluokkien kohdalla – "Uusi epidemiamalli ei näe hoivakotien vanhuksia lainkaan"

THL:n ylilääkäri vastaa kritiikiin: "Siksihän juuri epidemian huippukäyrää madalletaan ja epidemiaa pidennetään, ettei terveydenhuolto päätyisi kaaokseen."
Kuvat: Jarno Mela, Jukka Pasonen / Kuvitus: Juho Leskinen
THL:n arviot kuolleisuuden roolista ennustemalleissa on herättänyt kiihkeää pohdintaa tiedeyhteisössä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ennustemalleissaan käyttämät koronatartunnan saaneiden kuolleisuusluvut ovat edelleen liian alhaisia.

"THL olettaa liian optimistisesti, ettei korona iskisi vanhempiin ikäluokkiin", arvioi Helsingin yliopiston tautiekologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo.

THL:n tuoreimman arvion mukaan koronavirustartunnan saavien kuolleisuus Suomessa on noin 1–2 promillea. Luku on huomattavasti alhaisempi kuin yleisesti kansainvälisesti käytetyt luvut, jotka vaihtelevat yhden prosentin molemmin puolin.

Esimerkiksi Kiinan Wuhanin tuoreet yli 8 000 ihmisen vasta-ainetestit yhdessä päivitettyjen suuremman kuolleiden määrän kanssa johtavat noin 1,4 prosentin kuolleisuuteen tartunnan saaneiden joukossa. Italian Bergamon alueella sijaitsevan Nembron kaupungissa kuolleisuus on 1,3 prosenttia koko väestöstä.

THL:n ennustemallissa vaikuttaa kansainvälisesti verrattuna hyvin toiveikkaalta.

"Tuore tutkimus Italialaisesta Vo'n kaupungista, jonka koko väestö virustestattiin kahteen kertaan, osoittaa vanhusväestön tartunta-alttiuden olleen noin kolminkertainen alle 50-vuotiaisiin verrattuna", kertoo Tuomas Aivelo.

"On vaikea nähdä, miten vanhusväestön sairastuvuus koronaan voisi jäädä hyvin alhaiseksi. Ei ole mahdollista eristää yhteiskunnasta sekä vanhuksia että heidän hoitajiaan perheineen. Tässä ei ole myöskään onnistuttu muissa Euroopan maissa."

THL:n verkkosivuilta löytyvä ennustemalli olettaa, että ilman rajoitustoimia yli 70-vuotiaista ikäryhmistä vain noin 40 prosenttia sairastuisi koronaan, kun taas esimerkiksi lapsista sairastuvuus olisi 90 prosenttia.

Ennustemallin taustalla vaikuttava kontaktimatriisi olettaa, ettei ikäihmisillä ole juuri muita kontakteja kuin toisia ikäihmisiä. Esimerkiksi hoivakodeissa ja kotihoidossa vanhusten kanssa työtä tekeviä ei ole otettu kontakteissa huomioon.

"Kontaktien väheneminen ei jakaudu tasaisesti. Esimerkiksi hoivakodeissa kontaktit eivät vähene, ne pysyvät samana. Tämä alleviivaa, että on erityisen tärkeää suojata riskiryhmiä."

Kritiikkiä voidaan kohdistaa myös THL:n tapaan tarkastella hoivakotien asukkaita kuolleisuuslukuja määriteltäessä. Jo aiemmin ilmeni, ettei kuolleisiin ollut laskettu kaikkia hoivakodeissa menehtyneitä. Tämä on sittemmin korjattu, mutta samassa yhteydessä selvisi, että kirjaukset puuttuivat, koska vain sairaalassa menehtyneet olivat mukana luvuissa.

THL kertoo uudesta oppivasta koronamallista, jonka ennuste perustuu päivittyviin vuodeosasto- ja tehohoitopotilaiden määriin.

"Selitys hoivakotikuolemien puuttuville kirjauksille osoittaa, että niistä ei päädytä sairaaloihin eikä teho-osastolle. Mutta tällöin uusi epidemiamalli ei siis näe hoivakotien asukkaita lainkaan."

THL:n ylilääkäri, infektioepidemiologian dosentti Tuija Leino ampuu Tuomas Aivelon kritiikin tiukasti alas.

"Me emme ole mitenkään spesifisesti vähentäneet tartuntoja ikääntyneistä esim. 25.3. ennusteisiin. Se siis tarkoittaa, että kaikilta ikäryhmiltä on vähennetty kontakteja samassa suhteessa. Eli tutkijatohtori Aivelon väite siitä, että olettaisimme, että vanhuksia pystyttäisiin erityisesti tai täysin suojelemaan arvioissamme ei pidä paikkaansa."

Leino selventää THL:n arvioiden oletuksia muistuttamalla, että Suomessa kaikki ovat oikeutettuja sairaanhoitoon, mikäli he sairautensa vuoksi sitä tarvitsevat. THL:n oletukset perustuvat siis siihen olettamukseen, että Suomessa kaikille pystytään riittävä hoito tarjoamaan

"Siksihän juuri epidemian huippukäyrää madalletaan ja epidemiaa pidennetään, ettei terveydenhuolto päätyisi kaaokseen. Jos kaikilla ei ole oikeutta tai varaa terveydenhuoltoon, kuolleisuus varmasti on korkeampi."

"Tutkijatohtori Aivelo viittaa italialaisaineostoihin. On kuitenkin selvää, että Italiassa terveydenhuolto juuri joutui kaaokseen."

Ylilääkäri Tuija Leino toteaa, että Suomea koskevissa ennusteissa kannattaa käyttää kotimaista kontaktirakennetta. Hänen mukaansa italialaisilla vanhuksilla on enemmän kontakteja muihin ryhmiin kuin suomalaisilla.

"Heillä on tartuntoja korkeasta kontaktimäärästään johtuen paljon, jolloin niistä myös poimiutuu paljoin kuolemia."

Leino muistuttaa myös, että Aivelon kritiikistä puuttuu näkemys siitä, että havaitsemattomia tartuntoja on paljon

"Esimerkiksi Tankassa oletetaan niitä olevan 30-80- kertaisesti niin paljon kuin havaittuja tartuntoja. Tämä tietenkin pienentää arviota kuolinriskistä per tartunta."

Aiheeseen liittyvään materiaaliin pääsee tutustumaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen maanantaina järjestämän webinaarin Mistä puhumme, kun puhumme koronavirusepidemian mallinnuksesta -avulla. Webinaarin tallenne ja materiaalit löytyvät edelleen THL:n verkkosivuilta. Koronaepidemian ennuste ilman rajaamistoimia löytyy kalvolta 34 ja kontaktimatriisiin viitataan kalvolla 25.

Lue lisää

Millainen on Suomen tartuntatilanne nyt ja miten sen odotetaan kehittyvän? Katso video tiedotustilaisuudesta

Korona leviää nyt Venäjän Arkangelin alueella

Arkkipiispa Mäkisen vetämä arviointiryhmä: Korona paljasti hyvinvoinnin murtumakohtia – "Yhteiskunnan selviytyminen riippuu kaikista heikoimmista"

Uutispäälliköltä: Nyt jaetaan isolla kauhalla – Kiintoisa uutinen maaseudulle on vihreä valo biotuotetehtaalle