Tiede & tekniikka

Influenssa lisää erilaisia sydänongelmia – rokotus on kaikkein tehokkain suojautumiskeino

Influenssan vuoksi sairaalahoitoon otetuista potilaista 12 prosentille ilmaantui äkillinen sydänongelma
Jukka Pasonen
Sydänongelmien ilmaantumisen riskiä suurensivat erityisesti korkea ikä, tupakointi, sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, munuaistaudit ja ylipaino

Laajaan materiaaliin perustuvan amerikkalaistutkimuksen mukaan influenssa lisää erilaisten sydänongelmien ilmaantuvuutta erityisesti vanhoilla ja perussairailla ihmisillä.

Influenssan vuoksi sairaalahoitoon otetuista potilaista 12 prosentille ilmaantui äkillinen sydänongelma. Sairaalassa kuolleista 24 prosentilla kuolemaan liittyi vakava sydäntapahtuma.

Sydänongelmien ilmaantumisen riskiä suurensivat erityisesti korkea ikä, tupakointi, sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, munuaistaudit ja ylipaino.

Sydänongelmien ilmaantuvuus oli influenssarokotuksen saaneilla merkitsevästi pienempi kuin rokottamattomilla. Rokotus onkin kaikkein tehokkain suojautumiskeino influenssaa ja erityisesti sen vakavia komplikaatioita vastaan.

Tämä kannattaa näin koronakriisinkin keskellä muistaa influenssakauden taas lähestyessä.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Lue lisää

THL: Influessarokotus on erityisen tärkeä tänä vuonna – riskiryhmien rokotukset ovat alkaneet Suomessa

Y-kromosomi tekee muutakin kuin miehen: sukukromosomin geenien vaimentaminen vaikutti sydämeen

Influenssarokotteita jaetaan tänä vuonna ajanvarauksella – THL kehottaa ottamaan rokotuksen: "Samanaikainen koronatartunta ja kausi-influenssa on huono yhdistelmä"

Kumpi on parempi havaintokyvylle: liian vähän vai liian paljon unta?