Tiede & tekniikka

Mehiläiset tunnistavat koronaviruksen – koulutus kestää muutaman minuutin, diagnoosi sekunneissa

Wageningen yliopisto Alankomaissa koulutti mehiläisiä tunnistamaan näytteitä, joissa oli koronavirusta. Start-up -yritys on jo kehittänyt prototyypin koneesta, joka kouluttaa mehiläisiä automaattisesti.
Kari Salonen
Mehiläiset oppivat tunnistamaan koronaviruksen vain muutamassa minuutissa.

Monet sairaudet, koronavirus mukaan lukien, aiheuttavat elimistössä aineenvaihduntamuutoksia, jotka erittävät erilaisia hajuja.

Mehiläisten hajuaisti on vertaansa vailla, ne pystyvät havaitsemaan kukan kilometrien päästä. Wageningen yliopistossa lähdettiin hyödyntämään tätä ja se kouluttikin mehiläisiä tunnistamaan koronaviruksen hajun, yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Mehiläiset oppivat taidon vain muutamassa minuutissa.

Mehiläiset koulutettiin havaitsemaan SARS-CoV-2-tartunnan saaneet näytteet pavlovilaisella hoitomenetelmällä. Joka kerta, kun mehiläiset altistuivat hajulle tartunnan saaneesta näytteestä, ne saivat palkkioksi sokerivesiliuosta.

Mehiläiset ojensivat kieltään kerätäkseen sokerivettä. Kun tämä toistettiin useita kertoja, mehiläiset ehdollistivat sokeriveden tuoksun koronaan. Lopulta mehiläiset alkoivat ojentaa kieltään pelkästään koronatartuntanäytteelle, eikä palkkiota enää tarjottu.

Koulutettu mehiläinen tunnistaa tartunnan saaneen näytteen muutamassa sekunnissa.

Seuraava vaihe tutkimuksissa on skaalautuvuuden työstäminen. Mehiläisiä on saatavilla maailmanlaajuisesti, nyt tarvittaisiin enää vain kone, joka kouluttaa niitä.

Tutkimuksessa mukana ollut InsectSense -start-up on jo kehittänyt prototyypin koneesta, joka kouluttaa useita mehiläisiä samanaikaisesti sekä biosensorista, joka käyttää koulutettuja mehiläisiä koronan diagnosoinnissa.

"BeeSense" -tekniikka voisi olla erittäin tehokas diagnostinen järjestelmä matalan tulotason maille, joilla on haasteita infrastruktuurin ja kehittyneiden teknologioiden saatavuudessa, tiedotteessa mainitaan.

Linkki yliopiston uutiseen

Muokattu 7.5. klo 18.49: Kuva ja kuvateksti muokattu.

Lue lisää

Luonnon monimuotoisuuden häviäminen

Lämmin sää saa tarhamehiläiset parveilemaan – ilmoita mehiläisparvesta verkossa

THL: Päivän koronatartuntaluku 47

Ilahduttavat uutiset siivittävät lomaa