Tiede & tekniikka

HS: Koronavirukselta suojaava nenäsumute menee Virossa kuin kuumille kiville – tuote on valmistettu ternimaidosta

Sumutteessa käytetään hyperimmunisoitujen lehmien maitoa.
Johannes Tervo
Ternimaidosta valmistettu sumute ei ole lääke saati rokote vaan ravintolisä. Sen ansiosta sumute on mahdollista saada markkinoille nopeallakin aikataululla.

MT uutisoi maaliskuun lopussa, että pandemian koettelemassa Virossa on kehitetty koronavirukselta suojaava nenäsumute, jota valmistetaan lehmien ternimaidosta.

Sumutteessa käytetään hyperimmunisoitujen lehmien maitoa. Se tarkoittaa, että lehmiin injektoidaan kolmesti ennen poikimista koronaviruksen piikkiproteiinia. Proteiini ei sairastuta lehmää, vaan aktivoi sen immuunipuolustuksen.

Ternimaidosta valmistettu sumute ei ole lääke saati rokote vaan ravintolisä. Sen ansiosta sumute on mahdollista saada markkinoille nopeallakin aikataululla.

Nyt Helsingin Sanomat uutisoi, että sumute tuli apteekkeihin viime viikon maanantaina. Se menee kuin kuumille kiville, vaikka ei ole lääke. Viikossa sumutetta on myyty jo 100 000 pakkausta.

Suomessa myynnin alkamisesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Markkinointilauseiden mukaan 25 euron hintainen Bioblock-suihke on yksi lisäkeino koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, tartuntatiheyden pienentämiseksi ja laajojen rajoitusten välttämiseksi.

Lue lisää:

Ternimaidosta kehitettiin koronaa ehkäisevä nenäsumute Virossa – arvioidaan antavan neljän tunnin suojan virukselta, kauppoihin ehkä jo huhtikuussa

Lue lisää

Amerikkalaisen Novavaxin koronarokotteen teho testeissä yli 90 prosenttia

THL: Koronatartuntoja raportoitiin 114 – Ahvenenmaalla ei ole todettu yhtään koronatartuntaa kahden viikon aikana

THL: Puolet Suomen väestöstä on saanut ensimmäisen koronarokotteen

Kymmeniä miljoonia annoksia Johnson & Johnsonin koronarokotetta ei voida käyttää