200 000 ulkomailla olleesta suomalaisesta valtaosa jo palannut – UM: maailmalla vielä ainakin 40 000 suomalaista - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

200 000 ulkomailla olleesta suomalaisesta valtaosa jo palannut – UM: maailmalla vielä ainakin 40 000 suomalaista

UM lähettänyt yli 100 000 viestiä suomalaismatkaajalle avuntarpeesta: "Yritämme parhaamme"
Juho Leskinen
Finnair saattaa lennättää suomalaismatkaajia lähipäivinä takaisin kohteista, joista on vaikea muuten matkustaa kotiin.

Ulkoministeriössä lasketaan, että kotimaahan palaavia suomalaisia on tällä hetkellä jäljellä muutamia kymmeniä tuhansia. Ministeriö perustaa arvionsa saamiinsa matkustusilmoituksiin.

"Matkustusilmoitusten määrä on pudonnut viime perjantain 45 000:sta 42 000:een. Luvut ovat suuntaa antavia, koska ilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista", sanoo lähetystöneuvos René Söderman ulkoministeriöstä.

Hänen mukaansa 42 000:sta on matkailijoita ja pysyvästi asuvia noin puolet ja puolet. Eniten matkustusilmoituksia on Espanjasta (8 500), Thaimaasta (3 800) ja Yhdysvalloista (3 500).

Södermanin mukaan ulkoministeriö on pyrkinyt olemaan yhteydessä sen tiedossa oleville suomalaisille heidän tilanteestaan ja mahdollisesta avuntarpeestaan. Noin kaksituhatta suomalaista on vielä matkalla kotimaahan tietämättä paluutavastaan.

"Kehotamme heitä omaehtoisuuteen ja selvittämään mahdollisuuksia epäsuoriin lentoyhteyksiin myös Finnairin kautta."

HS:n uutisen mukaan Finnairilla on myös valmius tehdä kotiutuslentoja kohteisiin, joista on vaikea muilla yhteyksillä päästä takaisin Suomeen.

Ulkoministeriön viestit ulkomailla liikkuville suomalaisille ovat joskus saapuneet myöhään, mikä on aiheuttanut matkustajissa ihmettelyä.

Söderman viittaa mittavaan viestiliikenteeseen Suomesta muualle.

"Yksittäistapauksiin on vaikea ottaa kantaa. Ministeriöstä lähti pelkästään viime viikon keskiviikkona, torstaina ja perjantaina yli 40 000 sähköpostia tai tekstiviestiä jokaisena päivänä. Parhaamme mukaan olemme yrittäneet saada kartoitettua suomalaisten tilannetta", Söderman sanoo.

Matkustussuosituksien tiukennukset tai ohjeet karanteenista perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen tilanteesta.

Ulkoministeriö siirtyi tiistaina oman valmiusnorminsa perusteella tilanneorganisaatioon. Siinä ministeriö keskittyy suomalaisten kotiuttamisen lisäksi turvaamaan oman toimintansa. Lisäksi pitää varmistaa ulkomailla sijaitsevien lähetystöjen henkilöstön ja heidän omaisten turvallisuus.

"Tämä on täysin poikkeuksellinen tilanne, joka koskettaa koko ministeriötä."

Lue myös:

Koronaviruksen takia Australiaan jäänyt Tuomas etsii lentoja – hinnat pyörivät tuhansissa euroissa

MT:n toimittajan kolumni: Miltä tuntuisi jäädä mottiin?

Lue lisää

Suomella on pyrkimys purkaa vapaa-ajan matkustusrajoituksia asteittain kesäkuun puolivälistä lähtien, arvioi sisäministeri Ohisalo

Brasilia ohitti Italian koronakuolemien määrässä – maassa jälleen uusi päivätason ennätys uhreja

Hallitus neuvottelee maskeista ja ulkomaanmatkailun rajoitusten lieventämisestä – rajoitusten tilannetta käydään läpi erityisesti lähialueiden osalta

Saksa poistaa matkustusvaroituksen Euroopan maihin 15. kesäkuuta