Ulkomaat

Uusi koronarokote toimii eri tavalla kuin mikään aikaisempi – saattaa saada pikahyväksynnän Yhdysvalloissa jo muutaman viikon sisällä

Yhdysvaltojen johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci yllättyi rokotteen tehokkuudesta.
Yhdysvaltojen johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci ei usko kenenkään odottaneen näin hyviä tuloksia. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltojen johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci pitää amerikkalaisen lääkeyhtiö Modernan alustavia koronarokotetuloksia erittäin vaikuttavina. Faucin mukaan hän olisi odottanut, että rokote voisi saada 70–75 prosentin tehon tautia vastaan.

Modernan mukaan kokeillun rokotteen teho on 94,5 prosenttia.

"En usko kenenkään odottaneen, että tulokset olisivat näin hyviä", Yhdysvaltojen tartuntatautivirastoa johtava Fauci sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Uusi rokote perustuu synteettiseen versioon rna-molekyylistä, joka muuttaa ihmissolujen toimintaa niin, että ne alkavat tuottaa rokotetta. Kyseessä olisi ensimmäinen tällä periaatteella toimiva rokote, jos se saa hyväksynnän.

Faucin johtama virasto alkoi tehdä yhteistyötä rokotteen kehittämisessä tammikuussa, pian sen jälkeen kun Kiina julkisti uuden koronaviruksen genomin.

"Monet suhtautuivat epäilleen tällaiseen kokeiluun, jossa käytetään tekniikkaa, jota ei ole kokeiltu ja testattu vuosien ajan. Jotkut jopa arvostelivat meitä tästä", Fauci sanoi.

Maanantaina julkistetut koetulokset perustuvat 30 000 ihmisen testiin. Tästä joukosta 95 ihmistä sairastui covid-19-tautiin. Sairastuneista 90 oli kuulunut testin plasebo-ryhmään, ja vain viisi oli niitä jotka saivat mRNA-1273-rokotteen. Rokotteen teho on näiden lukujen perusteella 94,5 prosenttia.

Faucin mukaan avoin kysymys oli, estäisikö rokote covid-19-taudin vakavammat muodot vai vain lievemmät. Vastaus oli selvä.

"Tartunnoista 11 oli vakavia, eikä yksikään niistä ollut rokotetussa ryhmässä."

Ennen Modernaa rokotetuloksista kertoivat amerikkalainen lääkeyhtiö Pfizer ja sen saksalainen kumppani Biontech viime viikolla. Niiden rokotteen tehoksi kerrottiin 90 prosenttia.

Faucin mukaan tuoreet tulokset osoittavat, että rna-teknologiaan perustuvat rokotteet ovat tehokkaita. Perinteiset virusrokotteet perustuvat heikennyttyihin viruksiin, ja niiden tuottaminen voi kestää kuukausia. Rna-rokotteet tuovat ihmissoluihin geneettisen koodin, jota tarvitaan viruksen pinnalla olevan proteiinin tuottamiseen. Siten elimistön puolustusjärjestelmä alkaa tuottaa vasta-aineita viruksille.

Uuteen rokotteeseen liittyy kuitenkin vielä useita kysymyksiä, kuten se, kuinka kauan sen tuottama vastustuskyky kestää. Fauci sanoi uskovansa, että rokotteen teho pysyy ainakin jonkin aikaa, koska elimistön immuunijärjestelmässä säilyy valmius tuottaa uusia vasta-aineita.

"Me emme tiedä, onko se vuoden, kaksi vuotta, kolme vai viisi vuotta."

Rokote saattaa saada pikahyväksynnän Yhdysvalloissa jo muutaman viikon sisällä. Modernan rokotteen etuna on pidetty sitä, että se ei vaadi yhtä kylmää säilytystä kuin Pfizerin. Modernan rokote säilyy 20 pakkasasteessa puoli vuotta ja jääkaappilämpötilassa kuukauden. Pfizerin ja Biontechin rokote vaatii säilyäkseen 75 pakkasastetta.

Fauci sanoi jatkoa ajatellen olevansa huolissaan Yhdysvalloissa leviävästä rokotevastaisuudesta.

"Se on voitettava ja vakuutettava ihmiset ottamaan rokotteet, koska tehokkaasta rokotteesta ei ole mitään iloa, jos kukaan ei hanki sitä."

Lue lisää

Suomessa 283 uutta koronatartuntaa, kuusi kuolemaa ja yli 170 potilasta sairaalahoidossa

Yhdysvalloissa yli 13 miljoonaa koronatartuntaa – Media: Sairaaloissa itsekin koronapositiiviset hoitajat ja lääkärit joutuvat jatkamaan töissä

Kymenlaakso on siirtynyt koronatilanteessa leviämisvaiheeseen, tiukkenevista rajoituksista kerrotaan tiistaina

Koronarajoitukset tiukentuvat tällä viikolla – pääkaupunkiseudulla suljetaan kaikki avoimet asiakastilat, Pirkanmaalle uudet suositukset keskiviikkona, Pohjois-Pohjanmaa tiedottaa uusista rajoituksista tiistaina