Uusia markkinoita etsimässä
Helsingin seudun ammattikeittiöt pääsivät tiistaina näkemään, miten monipuolinen ja laadukas on pienten elintarvikeyritysten tuotekirjo. Yli 40 yrityksen tiskeiltä löytyi leivonnaisia, hilloja, mehuja, lihaa, viiniä, juustoja, hunajaa ja monenlaista muuta.
Mari Vänskä-Ruotsalainen viljelee Ukonpellon luomutilaa Rääkkylän Rasivaarassa. Perinteisen pikkutilan tuotantosuunta vaihtui vuosi sitten sukupolvenvaihdoksen yhteydessä luomuun ja vihanneksiin.
Valikoimassa on muun muassa perunaa, porkkanaa, puna- ja raitajuurikasta, eri sipulilajeja, salaatteja ja yrttejä. Pääosa myydään vähittäisasiakkaille, jotka arvostavat laajaa tarjontaa.
”Juuriselleriä ja tilliä kysyttiin viime vuonna paljon, joten niitä lisään valikoimaan.”
Vänskä-Ruotsalainen tarttui heti tilaisuuteen, kun kuuli tiistain minimessuista.
”Palmia on niin iso, ettei minulla ole mitään saumaa heidän tuottajakseen, mutta tänne on tulossa myös monia pienempiä ostajia.”
Asiakaskontaktien lisäksi Vänskä-Ruotsalainen etsii yhteistyökumppaneita muun muassa kuljetuksiin.
Jo nyt hän tekee tiivistä yhteistyötä oman paikkakuntansa maatilojen kanssa. ”On hienoa, miten hyvin isotkin tilat ovat ottaneet keltanokan mukaan.”
Jaakko Jussila esitteli messuilla vihtiläistä Herrakunnan Lammasta ja sen tuotteita.
Pari vuotta toiminut yritys on kahden pariskunnan yhteinen.
Yritys tuottaa ympäri vuoden karitsanlihaa sekä syksyisin vasikanlihaa.
Valtaosa 120 uuhen katraasta on suomenlampaan harvinaisinta tyyppiä, kainuunharmasta. Myös vasikanlihan tuotanto perustuu suomalaisiin alkuperäisrotuihin.
Valtaosa tuotteista on myyty suoraan omasta myymälästä. Elintarviketreffeiltä Jussila arveli saavansa suoria kontakteja ravintoloihin ja jälleenmyyjiin.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
