Kesko vakuuttaa: Reiluutus jatkuu
Keskon mukaan maanantaina ilmoitetut hinnanalennukset eivät uhkaa tuottajahintoja – toisin kuin kilpailijalla.Kesko on arvostellut voimakkaasti S-ryhmän vuosi sitten käynnistämää halpuuttamista elintarvikeketjun kilpailua vääristäväksi. Keskon mukaan S-ryhmä on kohdistanut alennukset yksittäisiin tuotteisiin, joita on myyty jopa alle tuotantokustannusten.
Maanantaina, S-ryhmän halpuuttamisen yksivuotisjuhlan kynnyksellä, Kesko tiedotti kuitenkin laskevansa 2 000 tuotteen hintoja.
Päivittäistavarakaupan johtaja Ari Akseli korostaa, että Kesko toimii hinnanalennuksissa toisin kuin kilpailijansa.
Hänen mukaansa on reilumpaa siirtää alentuneet kustannukset tasaisesti tuotteisiin sen sijaan, että se kohdistetaan yksittäisiin elintarvikkeisiin S-ryhmän tapaan.
Akselin mukaan esimerkiksi yhteen ruispalaleipään kohdistettu halpuutus on romahduttanut koko kotimaisten ruispalaleipien tuoteryhmän arvon.
"Lopputulos on erittäin negatiivinen koko elintarvikeketjun kannalta."
Akseli mainitsee myös Oltermanni-juuston, jonka valmistus vaatii 10 litraa maitoa. Jos tuottajahinta on 45 senttiä litralta, pelkästään raaka-aine maksaa 4,50 euroa. S-ryhmä on myynyt Oltermannia runsaan neljän euron kilohinnalla.
”Millä koko ketjun kustannukset katetaan, jos kauppa myy valmista tuotetta alle tuotantokustannusten”, Akseli kysyy.
Hänen mukaansa K-ruokakaupoille on jatkossakin tärkeää puolustaa kotimaista elintarvikeketjua.
”Siitä kertoo sekin, että K-ruokakauppiaat ostivat viime vuonna paikallisilta tuottajilta 570 miljoonalla eurolla tuotteita. Myynti kasvoi 15 prosenttia edellisvuodesta.”
K-ruokakauppiaat ja paikalliset pientuottajat ovat jo parin vuoden ajan tavanneet eri puolilla maata lähiruokatreffeillä, ja tätä yhteydenpitoa Akselin mukaan jatketaan tänäkin vuonna.
Myös viime vuonna käynnistetty tuottajalle kiitos -kampanja jatkuu. Siinä kuluttaja voi kohdistaa ylimääräisen rahasumman suoraan tuottajalle. Kesko on myös mukana sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

