Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

”Eläinten oikeuksien näkökulma jää aika varjoon” – Li Andersson siirtäisi eläinten hyvinvointiasiat ympäristöministeriöön ja tyrmää maataloustukien rajut leikkaukset

Turve- ja turkisalan yrittäjät ovat jääneet ilman yhteiskunnan tukitoimia, kun alat eivät ole olleet valmiita käymään keskustelua tulevaisuudestaan, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja.
”Pidän tärkeänä, että tuetaan teknologista kehitystä ja siirtymistä pois fossiilisista. Tämä koskee alaa kuin alaa Suomessa, enkä näe, että maatalous voi olla poikkeusasemassa suhteessa muihin”, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.
”Pidän tärkeänä, että tuetaan teknologista kehitystä ja siirtymistä pois fossiilisista. Tämä koskee alaa kuin alaa Suomessa, enkä näe, että maatalous voi olla poikkeusasemassa suhteessa muihin”, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Kuva: Jarkko Sirkiä
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vasemmistoliitosta eläinten hyvinvointiasiat pitää siirtää maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön.

”Eläinten oikeuksien näkökulma jää aika varjoon maa- ja metsätalousministeriön sisällä, jossa voimakkaasti pidetään esillä elinkeinon näkökulmaa”, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson.

Vasemmistoliitto ei ole tyytyväinen eläinten hyvinvointilakiin, jonka uudistamisen eduskunta hyväksyi maaliskuun alussa.

”Olisimme olleet valmiita kunnianhimoisempiin toimiin eläinten hyvinvoinnin osalta. Suurimmat kritiikin kohteet liittyvät aika pitkiin siirtymäaikoihin.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Myöskään turkistarhauksen lopettaminen ei päässyt mukaan lakiuudistukseen. Anderssonista ala hiipuu Suomessa, mutta julkista keskustelua siitä ei käydä.

”Monet hallitukset Euroopassa ovat linjanneet turkistarhauksen alasajosta. Silloin on mahdollista miettiä yrittäjien tukemista.”

Samoin on turpeen laita. Sen käytön alasajoa pitää vasemmistoliitosta jatkaa.

Alojen yrittäjät ovat jääneet Anderssonista ilman yhteiskunnan tukitoimia, kun alat eivät ole olleet valmiita käymään keskustelua ilmastonmuutoksen vaikutuksesta tulevaisuuteensa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Monet yrittäjät kokevat jääneensä tässä aika yksin. Näkisin, että alan kannalta voi olla parempi, että valtio kantaisi vastuuta ihmisistä rakennemuutoksessa. Olisi sitouduttu tukemaan alan yrittäjät toiselle alalle tai eläkkeelle.”

MT haastattelee eduskuntapuolueiden puheenjohtajia ennen vaaleja.

Ammatillisesta koulutuksesta leikkaaminen on maaseudun kannalta erittäin haitallinen esitys, sanoo Andersson.

Valtiovarainministeriö ehdotti viime viikolla satojen miljoonien eurojen leikkauksia ammatilliseen koulutukseen - samoin kuin kansallisiin maataloustukiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”En kyllä pidä tässä tilanteessa viisaana lähteä tekemään näin rajuja leikkauksia maataloustukiin”, Andersson sanoo.

Ammatillisessa koulutuksessa oppia saavat esimerkiksi luonnonvara-alan osaajat, joilla on ministeristä todella iso merkitys paikkakuntien elinvoimaisuuden kannalta.

”Se voi olla viimeinen niitti, jos alueella on valmiiksi muuttotappiota ja heikennetään oppivelvollisuusikäisten nuorten mahdollisuuksia jäädä omalle paikkakunnalle tai edes sen lähelle opiskelemaan.”

Valtiovarainministeriön esityksen mukaiset leikkaukset heikentäisivät Anderssonin mukaan eniten aikuiskoulutusta. Alanvaihtajat ja oman osaamisen päivittäjät ovat tärkeitä työvoimapulaan vastattaessa.

”Turvemailla avohakkuumetsätalous koko ajan myllää maaperää ja lisää maaperäpäästöjen määrää.”

Vasemmistoliitto ei ole määritellyt metsien hakkuille numeraalista tavoitetta. Vaaliohjelman mukaan hakkuille pitäisi määritellä valtakunnallisella ja maakunnallisella tasolla määritellään ekologisesti kestävät ylärajat.

Anderssonin mielestä kestävän hakkuumäärän määrittelyssä pitää ottaa huomioon luonnon monimuotoisuuteen liittyvät näkökulmat sekä hiilinielut. ”Metsien hiilinielujen romahdus pitää saada korjattua ja nielut saada takaisin kasvu-uralle”, vaatii Andersson.

Liikkeelle pitää hänestä lähteä turvemaiden metsistä. Ilmastopaneeli on määritellyt turvemaiden päästöjen vähentämisen ensisijaiseksi toimenpiteeksi hiilinielujen kasvattamisen kannalta. Hakkuutason kohtuullistaminen tulee kakkosena.

”Turvemailla avohakkuumetsätalous koko ajan myllää maaperää ja lisää maaperäpäästöjen määrää. Se voisi mielestäni olla hyvä lähtökohta tälle työlle: lähteä siitä, mistä saadaan kaikista suurin ilmastohyöty.”

Li Andersson (keskellä) osallistui keskiviikkona Tehyn vaalipaneeliin. Sen alkua odottelivat myös RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz ja paneelin juontaja Tiina Merikanto.
Li Andersson (keskellä) osallistui keskiviikkona Tehyn vaalipaneeliin. Sen alkua odottelivat myös RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz ja paneelin juontaja Tiina Merikanto. Kuva: Jarkko Sirkiä

Vasemmistoliitto ajaa maataloustukijärjestelmän uudistamista. Tukien pitäisi puolueesta tukea ilmaston kannalta kestävämpiin tuotantotapoihin siirtymistä.

”Samalla pitää löytää keinot ja tavat luoda ansaintamahdollisuuksia nielun kasvattamisesta tai hiiliviljelystä, jotta saadaan maankäyttösektorin ja maatalouden päästöt vähenemään.”

Maatalouden energiaveron palautukseen käytettävän rahan voisi Anderssonista käyttää tukemaan muiden energialähteiden käyttöönottoa. ”Biopolttoaineista on kaavailtu mahdollista korvaajaa raskaammalle polttoöljylle.”

Andersson uskoo, että esteet tuulivoiman rakentamiselle Itä-Suomessa on mahdollista ratkaista.

Anderssonin mielestä metsän raivaaminen ja pellon muuttaminen tuulivoiman ja aurinkovoiman tuotantoon on hyväksyttävää, vaikka sitä pitää pyrkiä minimoimaan.

”Tarvitsemme myös sähköä. Henkilökohtaisesti pitäisin varsin fiksuna, että Suomessa panostetaan merellä sijaitseviin tuulivoimapuistoihin. Se lieventäisi painetta, joka kohdistuu muille alueille. Merelle on myös mahdollista tehdä isomman kokoluokan hankkeita.”

Puolustusvoimien tutkateknologian takia Itä-Suomi on jäänyt ilman tuulivoimainvestointeja. Andersson uskoo, että esteet tuulivoiman rakentamiselle Itä-Suomessa on mahdollista ratkaista.

”Tämä on myös iso alueellinen tasa-arvokysymys. Kunnat saavat tuloja tuulivoimasta. Itä-Suomessa on merkittävä määrä ei-niin-hyvin-pärjääviä kuntia, jotka ovat tämän tulonlähteen ulkopuolella. Minusta se ei ole hyvä.”