Näkymätön soija
Vain kuusi prosenttia maailman soijasta tuotetaan suoraan ihmisravinnoksi. 85 prosenttia menee rehukäyttöön.
WWF:n mukaan soija päätyy usein kuluttajan ostoskoriin ”näkymättömänä”, esimerkiksi lihatuotteiden, kosmetiikan ja suklaan kautta.
Soijaöljyä käytetään paljon leipomotuotteissa ja kosmetiikassa. Soijajauhosta tuotettu lesitiini on yleinen elintarvikkeiden lisäaine.
Moni ei siis tiedosta kuluttavansa soijaa suoraan tai välillisesti. Vielä harvempi tietää, onko kyse muuntogeenisestä (gm-) soijasta vai muuntelemattomasta.
Jo yli 80 prosenttia maailman soijan viljelyalasta on gm-soijaa.
Suomessa saa markkinoida vain EU:n hyväksymiä gm-elintarvikkeita ja -rehuja. Jos niissä on gm-ainesta yli 0,9 prosenttia, se täytyy merkitä tuoteselosteeseen.
Lihan tai maidon pakkauksessa ei tarvitse kertoa, onko ne tuotettu gm-rehulla.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
