Valio palaa jäätelöbisnekseen – aloittaa jäätelön valmistuksen 14 vuoden tauon jälkeen
Meijeriyhtiö alkaa tehdä Oulussa mustikka-ruis- ja muita super premium -jäätelöitä. Myös vienti itään kiinnostaa, sillä jäätelö ei ole Venäjän pakotelistalla.
Valio tuo markkinoille uudet laktoosittomat erikoisjäätelöt, jotka tehdään Oulun jäätelöfabriikissa. Kuva: Juha-Pekka Laakio OyValio ryhtyy valmistamaan jäätelöitä 14 vuoden tauon jälkeen. Valio jäätelöfabriikki -tuotenimellä myytävät laktoosittomat jäätelöt tehdään Valion Oulun meijerissä lähiseudulta kerätystä maidosta. Myynti alkaa helmikuussa.
Seuraava askelkin on katsottuna. Jäätelöiden vienti Pietariin ja Moskovaan aiotaan käynnistää myöhemmin keväällä, Valiolta kerrotaan.
Valio myi jäätelötuotantonsa ja Turengin jäätelötehtaan sveitsiläiselle Nestlélle viime vuosikymmenen puolivälissä. Nestlé sai samalla luvan käyttää Valio-tuotemerkkiä kymmenen vuoden ajan. Valio-logon käyttöoikeus loppui vuoden 2016 syksyllä, ja saman tien alettiin spekuloida Valion tulevilla jäätelöaikeilla.
Kategoriajohtaja Jussi Mattsson Valiota toteaa, että yhtiö on saanut kuluttajilta jatkuvasti kyselyitä jäätelöistä. "Yli 60 prosenttia haastatelluista mainitsee Valion spontaanisti mieleen tulevana jäätelömerkkinä. Nyt voimme vihdoin vastata kuluttajien toiveisiin."
Aiemmin Valio keskittyi jäätelöissä etupäässä perustuotteisiin, kun nyt suunta on toinen. Uudet jäätelöt tulevat suosiotaan nopeasti lisänneiden laatujäätelöiden super premium -ryhmään, Mattsson toteaa. Markkinoilla ei ole muita laktoosittomien erikoisjäätelöiden tuoteperheitä.
Valiolla on pitkät perinteet jäätelön valmistajana ja yhtiö tuntee suomalaisen jäätelömaun, mutta osaamista sovelletaan luovasti niin, että "makuyhdistelmissä on aina joku juju", Mattsson lupaa.
Mukana on kinuskia, mansikka-basilikaa, mustikka-ruista ja porkkanakakkua täydennettynä salmiakki-chilillä ja kahvisuklaalla.
Jäätelöiden raaka-aineet ovat suurelta osin paikallisia tai ainakin suomalaisia. Maito kerätään Pohjois-Suomen valiolaisilta tiloilta. Valtaosa jäätelöiden hilloista ja kastikkeista on kehitetty ja valmistettu Valion hillotehtaalla Suonenjoella.
Jäätelöitä varten on rakennettu uudet tuotantotilat. Valmistuslaitteistojen lisäksi valmistuksessa käytetyt reseptit on uusia, kertoo tehtaanjohtaja Martti Kimpimäki Oulun tahtaalta.
Suomen lanseerausten jälkeen Valio aikoo jatkaa itään. Venäjän vienti aiotaan käynnistää myöhemmin keväällä, ensin Pietariin ja Moskovaan. Jäätelö on yksi harvoista elintarvikkeista, joka ei kuulu Venäjän pakotelistalle, Mattsson kertoo.
Vuodesta 2014 asti Valio on vienyt Venäjälle mehuja, marjakeittoja ja äidinmaitokorvikkeita. Lisäksi meijeriyhtiö myy Venäjällä tuotemerkkinsä alla paikallisesti valmistettuja tuoretuotteita kuten maitoja, jugurtteja ja juustoja.
Valio perusteli taannoin jäätelöistä luopumista muun muassa sillä, että jäätelöt olivat kovin kaukana yhtiön perusbisneksestä. Jäätelöt ovat myös erittäin kilpailtu tuoteryhmä ja etenkin kuluttajatuotteissa riittää tarjontaa.
Suurten valmistajien katveesta on löytynyt tilaa pienille erikoisjäätelöiden valmistajille. Valio tähtää samoille apajille.
Jäätelöiden kehittelyn ohella Valio on ahkeroinut muutoinkin. Kuukausi sitten kerrottiin uusista maidottomista kauratuotteista. Oddlygood-tuotemerkillä myytävät kauravalmisteet tulevat kauppoihin helmikuussa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
