MTK:n Marttila: "Kun jokainen tekee pieniä asioita, yhdessä saamme aikaan suurta"
Juha Marttilan syntymäpäiväseminaarilla kerättiin varoja ruuantuotannon ja maaseudun elinkeinojen kehittämiseen köyhissä maissa, koska ruoka on paitsi perusoikeus myös osa turvallista yhteiskuntaa.
Juha Marttila keräsi salin täyteen yritysten, hallinnon ja maaseudun järjestöjen edustajia keskiviikkona. Reilu viikko sitten 50 vuotta täyttänyttä Marttilaa onniteli muun muassa Markku Pärssinen Satakunnan tuottajaliitosta. Kuva: Sanne Katainen"Ei ole kehitystä ilman ruokaturvaa, eikä ole rauhaakaan", sanoi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila syntymäpäivänsä kunniaksi pidetyssä seminaarissa keskiviikkona.
Marttila, joka on myös suomalaisen maaseudun kehitysjärjestön FFD:n puheenjohtaja, piti erinomaisena, että ruokaturva on noussut viime vuosina niin Pariisin ilmastosopimuksessa kuin YK:n kestävän kehityksen ja kansainvälisessä kauppapolitiikassa keskeiseksi sisällöksi – "niin kuin kuuluukin".
"Menikö se niin, että vallankumous on viiden syömättä jääneen aterian päässä – se meidänkin on hyvä muistaa", hän sanoi viitaten presidentti Tarja Halosen seminaarissa pitämään puheeseen, jossa tämä toi selkeästi esiin yhteiskunnan vakauden ja ruokaturvan kietoutumista toisiinsa.
Monet viime vuosien konfliktit maailmalla ja niitä seurannut pakolaisuuden lisääntyminen antavat niistä käytännön esimerkkejä.
"Ongelman monimutkaisuus on niin valtava, että se voi lannistaa yksittäisen ihmisen. Tulee riittämättömyyden tunne, ettei voi kuitenkaan vaikuttaa", Marttila pohdiskeli.
"Jos me jokainen tehdään pieniä asioita, yhdessä saamme niistä aikaan suuria muutoksia."
Hän huomautti, että esimerkiksi Kiinassa talouden kasvu on tuonut myös edistystä ruuantuotantoon. Afrikassa ei samaan vielä ole päästy.
Lisäksi Marttila painotti perheviljelmien merkitystä maailman ruokahuollossa, joka maailmanlaajuisista markkinoista huolimatta rakentuu edelleen ennen kaikkea paikallisen tarjonnan varaan.
Kun luodaan perheviljelmille mahdollisuuksia kehittää toimintaansa kestävästi, luodaan niitä pieniä, suuria tekoja, hän sanoi.
Marttila ilmaisi myös iloaan suomalaisen ruokakulttuurin vahvistumisesta, mikä ilmenee siinä, että Suomen juhliessa itsenäisyyden 100 vuotta suomalaisia kannustetaan syömään yhdessä.
Seminaarissa selvisi pieniä, hauskoja asioita, jotka kuvastavat sitä, miten ison maan eri reunoilta ja erilaisista taustoista tulevat ihmiset voivat Suomessakin yhdessä oppia toisiltaan.
Presidentti Tarja Halonen mainitsi puheessaan nykyisen ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokan. Kaksikko tutustui opiskelijapolitiikassa.
"Enhän minä tiennyt Lapin luonnosta, kun en ollut siellä käynyt. Hannele taas kertoi, että hän pääsi ihastelemaan kukkivia omenapuita vasta tultuaan etelään opiskelemaan."
Juha Marttila kertoi päätössanoissaan samanlaisen esimerkin.
"Kallion kasvatti opetti minulle, miten löydetään suppilovahveroita ja muitakin syötäviä sieniä luonnosta. Näin se menee, vaikka maatalon poika olen. Tämä kertoo paljon suomalaisuudesta", hän kiitti Tarja Halosta.
Halonen oli presidenttikaudellaan tunnettu siitä, että vieraillessaan MTK-Säätiön tilalla Kettulassa hän halusi ehdottomasti sienimetsään, jos vuodenaika oli oikea.
Vaikka aika on muuttunut ja nuoret matkaavat Suomea ja maailmaa ristiin, keskustelun ydin oli siinä, että turvallinen yhteiskunta syntyy yksilöiden kesken siitä, kun uskalletaan ylittää rakentavalla tavalla rajoja eikä juututa ideologisiin tai samanmielisten ryhmiin.
Juha Marttilan 50-vuotisseminaari pidettiin keskiviikkona Helsingissä. Siihen osallistui lähes 210 kutsuvierasta, mukana niin elintarvike- ja metsäyritysten kuin kaupan liikkeiden johtoa sekä valtionhallinnon ja maaseudun järjestöjen edustajia.
Marttilan toiveesta syntymäpäivälahjojen sijaan kerättiin varoja maaseudun kehitysjärjestö FFD ry:n tekemään ruokaturvatyöhön.
Seminaarin muita puheita uutisoidaan perjantaina MT:ssä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
