Rajusti kasvanut kulutustyhjentänyt munahyllyt
Kananmunahyllyt ovat aika ajoin ammottaneet tyhjyyttään monessa suomalaiskaupassa nyt pääsiäisen alla. Kasvanut kysyntä ja pienentynyt tuotanto näkyivät toimitusvaikeuksina myös helsinkiläisessä S-marketissa tiistaina . Lauri Salminen Kuva: Viestilehtien arkistoKananmunien kulutus on kasvanut rajusti tänä vuonna.
Gallup Elintarviketiedon markkinakatsauksen mukaan suomalaiset söivät kananmunia yhteensä 8 miljoonaa kiloa tammi–helmikuussa, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.
Kuorimunien menekki on kasvanut 13,4 ja munavalmisteiden reilun kymmenen prosenttia alkuvuonna.
Kananmunien kysyntä vauhdittui etenkin helmikuussa, jolloin kulutus kasvoi yli 18 prosenttia. Karkauspäivän takia myyntipäiviä oli yksi enemmän, mutta se ei selitä kokonaan kasvupyrähdystä.
Kulutus on jatkanut kasvuaan jo useita vuosia peräkkäin. Suomalaiset syövät nyt munia yli kuusi miljoonaa kiloa enemmän vuodessa kuin neljä vuotta sitten.
Tutkimuspäällikkö Eeva Heikkilä Elintarviketiedosta uskoo kasvun johtuvan ihmisten muuttuneista ruokailutottumuksista.
”Karppaus näkyy kulutuksessa, mutta iso syy on varmasti, että kananmunien imago ja terveellisyysmielikuva ovat parantuneet selvästi.”
Kananmunien tuotantoa on verottanut kanahäkkien käyttökielto, joka astui voimaan vuoden vaihteessa.
Heikkilän mukaan joka neljäs tila on luopunut tuotannosta viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kananmunia tuotetaan nyt vajaalla 400 tilalla Suomessa.
Kananmunia tuotettiin 9,4 miljoonaa kiloa tammi–helmikuussa, mikä on 9,1 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.
Elintarviketieto ennakoi tuotannon vähentymisen jatkuvan vielä lähikuukaudet. Kananpoikasten haudontatilastojen perusteella tuotannon lasku taittuisi vasta kesällä.
Vähittäiskaupassa kananmunia myytiin tammikuussa noin kymmeneksen kalliimmalla hinnalla kuin vuotta aiemmin. Tuottajahinnassa muutokset ovat jääneet vähäisiksi.
Virikehäkki- ja lattiamunien hintaan ei ole saatu käytännössä mitään korotuksia tänä vuonna, kotieläinasiamies Jukka Rantala MTK:sta kummastelee.
Rantalan mukaan kanan-
munien tuotannon kannattavuus on ollut heikko jo pitkään. Etenkin voimakkaasti kohonneet rehun ja energian hinnat ovat nostaneet tuotantokustannuksia kahden viime vuoden aikana.
”Nyt tilojen kannattavuutta rasittavat myös häkkikiellon vaatimat investoinnit.”
Kananmunantuottajat ovat investoineet 60 miljoonaa euroa uusiin tuotantomuotoihin viime vuosina.
Tuottajat ovat joutuneet kantamaan nämä kustannukset omasta katteestaan, Rantala muistuttaa.
”Kotimaisen kananmunan tuotannon turvaaminen tulevaisuudessa edellyttää toimivia markkinoita. Tarjonnan ja kysynnän muutoksiin pitää kyetä vastaamaan myös tuottajahinnan nousuna, ei vain sen alentumisena.”
TIINA TAIPALE
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
