Sertifiointi ärsyttää vihannestuottajia – kaupat vaativat mutta eivät maksa lisää hintaa
Osa kaupparyhmistä alkaa vaatia tuottajilta hedelmien ja vihannesten sertifiointia. Sertifiointi maksaa tuottajalle, kun taas kaupalta ei ole luvassa parempaa hintaa.
Kristiinankaupunkilainen Jan Porander on realisti. ”Toki voi toivoa, että perunasta saisi paremman hinnan sertifioinnin ansiosta, mutta mitään takeita siitä ei ole.” Kuva: Johannes TervoPerunanviljelijä Jan Porander hankki tilalleen IP-sertifioinnin pari kuukautta sitten, jotta perunat pääsevät varmasti markkinoille.
Osa kaupparyhmistä alkaa vaatia tuottajilta sertifiointia kautta linjan hedelmille ja vihanneksille. Kaupan mukaan se varmistaa tuotteiden laadun ja turvallisuuden sekä yhtenäistää toimintatapoja.
Vaatimusten täyttäminen ei kuitenkaan ole lihottamassa tuottajien kukkaroa.
"On yrittäjän oma valinta, jos hän päättää ottaa IP-perussertifioinnin. Se ei vaikuta hintaan, koska laatuohjeistojen noudattaminen on perusedellytys", sanoo ryhmäpäällikkö Sari Ristaniemi SOK:n vähittäiskaupan ketjuohjauksesta.
Myöskään Lidl ei lupaa sertifioinnista lisää hintaa.
Jakautuvatko markkinat kahtia?
Kristiinankaupunkilainen Porander pitää mahdollisena, että perunamarkkinat jakautuvat sertifiointivaatimusten takia kahtia. Osa viljelijöistä ei välttämättä halua mukaan sertifiointiin, joillakin siihen ei ehkä ole aikaa.
”On kuitenkin vaikea kuvitella, että tilat olisivat sen jälkeen samalla viivalla perunakaupassa.”
Porander tunnustaa olevansa realisti.
”Toki voi toivoa, että perunasta saisi paremman hinnan sertifioinnin ansiosta, mutta mitään takeita siitä ei ole.”
Sertifioinnin hinta kismittää
Perunantuottajien ärtymys sertifioiniin on ymmärrettävää, sanoo Puutarhaliiton erityisasiantuntija Katarina Lassheikki.
”Kasvisten tuoteturvallisuudella mitaten peruna on vähäriskisin tuote. Toiseksi perunantuotannon marginaalit ovat nyt erittäin pienet.”
Tuottajia kismittää myös sertifioinnin hinta. IP-sertifikaatti maksaa keskimäärin noin 1 000 euroa vuodessa
Järjestelmään on liittynyt tähän mennessä lähes 50 yritystä. Niistä parisenkymmentä on kasvihuoneita. Avomaavihannestuottajia on runsaat kymmenen. Saman verran on myös perunaa viljeleviä.
Viitisen kappaletta tuottaa hedelmiä tai marjoja. Lisäksi joukossa on yksi sieniyritys, Lassheikki luettelee.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

