Kananmunista tulossa hetkellisesti pulaa
Kananmunien kulutus on kasvanut viime vuosina noin neljän prosentin vuosivauhtia. Jokainen suomalainen syö tällä hetkellä keskimäärin 10 kiloa kananmunia vuodessa.
Samaan aikaan munien tuotanto vähentynyt. Munista onkin tulossa pulaa ainakin hetkellisesti, ennustaa Suomen Siipikarjaliitto. Erityisesti näin voi käydä perinteisenä munasesonkina eli pääsiäisenä.
Kauppa ei voi paikata mahdollista munapulaa tuonnilla, sillä muuta Eurooppaa tiukemman salmonellakontrollin vuoksi suomalaisiin vähittäiskauppoihin ei saa tuoda kananmunia sellaisista maista, joissa salmonellaa esiintyy.
Tuotannon vähentymisen taustalla on vuodenvaihteessa päättynyt suuri rakennemuutos. Kananmunien tuotanto perinteisissä varustelemattomissa häkeissä kiellettiin lopullisesti EU:n jäsenmaissa.
Sen seurauksena noin kolmasosa kanatiloista lopetti tuotannon.
Osalla jatkavista tiloista kanaloiden muutostyöt ovat vielä kesken ja tuotannossa on siksi tauko.
Siipikarjaliitto arvioikin munien tuotannon palaavan normaalimääriin loppukesään mennessä, kun rakenteilla olevat kanalat valmistuvat.
Tällä hetkellä kananmunia tuotetaan noin 350 tilalla. Vielä EU-jäsenyyden alkaessa vuonna 1995 Suomessa oli yli 3 000 kanatilaa.
Tilojen vähentyessä tilojen keskikoko on kuitenkin noussut voimakkaasti. Kun 17 vuotta sitten tiloilla oli keskimäärin 400 kanaa, nyt keskimääräinen kanalakoko on Siipikarjaliiton mukaan noin 9 000 kanaa.
JUHANI REKU
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
