Ravintola-ala pitää mahdollisia sulkemissuunnitelmia perustuslain vastaisina
Useat ravintolat, pubit ja yökerhot arvioivat olevansa konkurssiuhan alla toukokuussa.
Britanniasta levinnyt uusi koronavirusmuoto saattaa muuttaa hybridistrategian tukahduttamisstrategiaksi. Kuva: Jaana KankaanpääRavintoloiden sulkemiselle ei ole oikeudellisia tai asiallisia perusteita, matkailu- ja ravintola-alan edunvalvoja MaRa sanoo tiedotteessa.
Asia nousi julkisuuteen STM:n kansliapäällikkö Kirsti Varhilan kommentista. Varhila sanoi Mtv:n haastattelussa, että hallituksen pohtimat uudet koronatoimet voivat tarkoittaa ravintoloiden sulkemista.
Syynä uusille toimille on Britanniasta Suomeen levinnyt uusi koronaviruksen muoto.
MaRa huomauttaa omavalvonnan estäneen koronaviruksen leviämistä jäsenravintoloissaan. Tieto käy ilmi 18.11. julkaistussa Hybridistrategian seuranta -tilannearvioraportista. Raportin mukaan ravintoloihin on jäljitetty vain yksittäisiä tartuntoja. Myös ravintoloissa tapahtuneet joukkoaltistumiset ovat raportin mukaan yksittäisiä.
Esimerkiksi Helsingissä noin kolmannes tartuntojen lähteistä jäi kuitenkin marraskuun loppupuolella selvittämättä.
Tartuntatautilaissa ravintoloille asetetaan velvollisuus korostettuun hygieniaan ja turvallisuuteen koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ravintoloiden aukioloaikoja, asiakasmääriä ja anniskelua on lisäksi rajoitettu.
"Jos aluehallintovirastot toteavat tarkastuksissaan, että jokin ravintola ei noudata viruksen leviämisen estämiseksi säädettyä lainsäädäntöä, kehotan viranomaisia käyttämään oikeuttaan sulkea ravintola enintään kuukaudeksi. Tämä on paljon oikeudenmukaisempaa kuin kohdistaa vielä ankarampia rajoitustoimia kaikkiin yli 10 000 ravintolayritykseen ja niiden 77 000 työntekijään", MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.
Ravintoloiden sulkeminen tarkoittaisi Lapin mukaan puuttumista "perustuslailla turvattuihin elinkeinovapauteen, omaisuudensuojaan ja työntekijöiden oikeuteen työhön."
Lapin mukaan ravintoloiden sulkeminen olisi perustuslain vastaista, sillä seurantaraportin perusteella ravintolat eivät ole merkittävä tartuntojen lähde. Eduskunnan perustuslakivaliokunta on linjannut korona-ajan lainsäädäntöä käsitellessään, että rajoitustoimien tulee olla oikeasuhtaisia ja välttämättömiä tavoitteiden saavuttamiseksi.
Heikosti sujunut pikkujoulukausi syvensi useiden ravintoloiden ahdinkoa. Ruokaravintoloista 20 prosenttia sekä pubeista ja yökerhoista 28 prosenttia arvioi olevansa konkurssiuhan alla toukokuussa.
"Kun konkurssilain velallisia suojaava säännös muuttuu helmikuun alussa, useat matkailu- ja ravintola-alan yritykset joutuvat velkojien armoille. Tähän tilanteeseen ravintoloiden sulkeminen sopisi erittäin huonosti", Lappi sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
