Suvi-seuroillasyödään miljoona ateriaa
Seurateltta toimii Suviseurojen kirkkona. Sinne mahtuu kerralla 4 500 ihmistä. Tänään perjantaina alkavaan tapahtumaan odotetaan 70 000 kävijää. Kuva: Viestilehtien arkistoLOPPI (MT)
Räyskälän lentokentälle Lopelle on kohonnut keskisuuri omavarainen kaupunki.
Palveluita on tarjolla pankista apteekkiin ja supermarketista ravintolaan.
”Kaikki nousee tyhjästä ja häviää päivässä”, Timo Kaski kertoo.
Kaski on yksi niistä vapaaehtoisista, jotka uhraavat mittavan työpanoksensa jokavuotisten Suviseurojen eteen. Ennen tänään alkavia seuroja vapaaehtoiset tekevät 10 000 työvuoroa ja seurojen aikana vielä 8 000.
Suviseurat on vanhoillisles-tadiolaisen herätysliikkeen jokavuotinen kesäjuhla. Juhlat ovat Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma.
Tämänvuotisten seurojen pitopaikka on järjestelyjen kannalta ihanteellinen.
”Koska alue on lentokenttä, se oli ilman sen suurempia valmisteluja valmis rakentamista varten”, tiedotustoimikunnan puheenjohtajana toimiva Kaski kertoo.
”Joskus joudumme tekemään teitä, mutta tänä vuonna se ei ollut tarpeen. Ainoastaan alueen reunoja on tarvinnut hieman raivata.”
Seuroja varten on varattu 160 hehtaarin alue. Kaikki tila tulee tarpeeseen, koska tapahtumaan odotetaan jopa 70 000 kävijää.
”Olemme varautuneet siihen, että paikan päällä majoittuu 6 000 asuntovaunua, 2 000 asuntoautoa ja 6 000 telttaa. Tämän lisäksi on vielä viitisentuhatta henkilöautoa ilman asuntovaunua”, Kaski laskeskelee.
Näin suuri kävijöiden ja majoittujien määrä vaatii massiiviset järjestelyt, jotta kaikki toimii moitteettomasti seurojen aikana.
”Olemme tehneet alueelle vesijohtojärjestelmän. Juomavesi tulee kunnan vesiputkesta, suihkuvesi läheisestä järvestä. Osa jätevesistä ajetaan pois ja osa imeytetään maaperään.”
Tapahtuma-alueen ravintola tarjoaa itse tehtyä ruokaa koko tapahtuman ajan.
”Käytämme 105 000 kiloa ruokaa. Siitä teemme noin miljoona ruoka-annosta”, ravintolatoimikunnan puheenjohtaja Jenni Määttä kertoo.
”Tarjolla on esimerkiksi liha- ja kalakeittoa, riisipuuroa, pitsaa, salaattia ja spagettivuokaa. Myös erikoisruokavaliot on huomioitu.”
Ruoka valmistetaan suurtalousvälineillä. Seurojen aikana ravintolassa tehdään 2 500 työvuoroa.
Suviseurojen järjestäminen vaatii myös alueen ympäristön huomiointia.
”Sovimme tarkasti maanomistajien kanssa, mitä saamme tehdä ja mitä emme. Etukäteen päätetään esimerkiksi, millaisia reikiä maahan saa tehdä ja millaisia jälkiä jättää”, Kaski selittää.
Usein maanomistajille maksetaan korvauksia maan käytöstä. Tänä vuonna korvataan ainakin tappiota lentoliikenteen menetyksestä.
Suviseurojen järjestäjät pyrkivät siihen, että seura-alue jää tapahtuman jäljiltä vähintään yhtä hyvään kuntoon kuin se oli ennen juhlia.
”Muutama vuosi sitten seurat olivat Oripään lentokentällä. Siellä oltiin sitä mieltä, että alue oli paremmassa kunnossa meidän sieltä lähtiessä kuin sinne tullessa”, Kaski kertoo tyytyväisenä.
ANNIINA KESO
Suviseurat Lopella
Räyskälän lentokentällä
29.6.–2.7.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
