Pellervon Kokko Kauppalehdessä: Alkutuottajien kannattavuus on parantunut
Pellervon toimitusjohtaja Mari Kokon mukaan maatalouden kannattavuus on parantunut. ”Kiitos markkinoiden ja nousseiden kuluttajahintojen.”
Positiivinen uutinen. Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervon toimitusjohtajan Mari Kokko pitää maatalouden suhdannekuvaa edelleen varovaisen myönteisenä. Kuva: Jarkko SirkiäKauppalehden haastatteleman (KL 3.10.2023) Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervon toimitusjohtajan Mari Kokon arvion mukaan kehitys markkinoilla on hyvää, sillä ruoan hinta on nyt koko ruokaketjun kannalta kestävämmällä pohjalla.
”Maatalouden kannattavuus on parantunut, kiitos markkinoiden ja nousseiden kuluttajahintojen. Kustannusten nousu ja inflaatio nostivat ruoan hintaa enemmän kuin monien muiden tuotteiden”, Kokko korostaa.
Moni muu toimiala kärsii inflaatiosta, mutta alkutuotanto hyötyy siitä, kirjoittaa Kauppalehti. Käänne on merkittävä, sillä tuottajat ovat olleet pitkään pulassa.
Lukujen valossa helisemässä onkin nyt elintarvikeketjun loppupää, kauppa.
”Tämä kertoo, että kaupat avasivat voimassa olevia sopimuksiaan. Hintojen korotuksia hyväksyttiin, koska kustannusten raju nousu oli selkeästi nähtävissä ja todistettavissa.”
Luvut todistavat muutosta: vähittäiskaupan liikevaihto supistui viime vuonna vajaan prosentin, kun taas alkutuotannon liikevaihto kasvoi yli kymmenen prosenttia.
”Hintojen nousu on mennyt viljelijöille. Yrittäjätulojen kasvu on huoltovarmuuden ja investointihalujen näkökulmasta tärkeää”, Kokko korostaa Kauppalehden haastattelussa.
”Mitä odotuksiin tulee, niin mielestäni maatalouden suhdannekuva on edelleen varovaisen myönteinen.”
Ruuan hinta nousi viime vuonna keskimäärin 10,5 prosenttia. Hinnat nousevat lisää tänä vuonna, kauppa ja tuottajat uskovat.
Kaupan liitto tosin ennustaa, että vähittäiskaupan myynnin määrä pienenee tänä vuonna noin 3,5 prosenttia.
Tilojen kannattavuuserot ovat huomattavia. Paras kolmannes kaikista tiloista menestyy, kolmannes elää neutraalissa välitilassa ja heikoin kolmannes kamppailee olemassaolosta.
Kauppalehden mukaan kuvaavaa on se, että maitotiloilla sijoitetun pääoman tuotto on kasvanut vuoden 2018 vain 6,7 prosentista viime vuoden 11,6 prosenttiin.
Kauppalehden analyysissa mukana ovat vain tilinpäätöksensä raportoivat yhtiömuotoiset tilat.
Maidon tuottajahinnat nousivat vuonna 2022. Kaikesta huolimatta lähes 400 tilaa lopetti viime vuonna maidontuotannon.
Samaan aikaan maitoalan veturi eli Valio kasvatti liikevaihtoaan 16 prosenttia, kun sekin onnistui siirtämään nousseet kustannukset tuotteiden hintoihin.
”Tuottajien omistama Valio teki erinomaisen lähes 46 miljoonan euron tuloksen. Lisäksi lähes kaikissa osuusmeijereissä liikevaihto kasvoi”, Kauppalehden haastattelema Kokko huomauttaa.
OT-Vuosikirjan ja Luken tilastojen perusteella maatilojen määrä vähenee ja keskimääräinen tilakoko kasvaa. Vuonna 2022 tiloja oli yhteensä 43 611 ja keskimääräinen tilakoko oli 52 hehtaaria.
Jutun otsikkoa päivitetty 3.10. klo 11.37.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




