Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kurkun tuottajahinta rypee pohjamudissa

    Kuva: Viestilehtien arkisto

    Pakkaamattoman kurkun tuottajahinta laski Pohjanmaalla juhannuksen jälkeen 12 senttiin kilolta eli huomattavasti alle tuotantokustannusten.

    Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen sanoo, että tuossa hintatasossa ei ole enää mitään järkeä. Hän ei periaatesyistä halua käyttää sanaa halpuuttaminen vaan puhuu suoraan halventamisesta.

    ”Nyt viljelijää kyykytetään oikein kunnolla. Tuollainen hinta on tuottajan työn lokaan polkemista.”

    Kauppa ei omassa hinnoittelussaan ole juuri reagoinut tilanteeseen ja siirtänyt kurkun halpaa hintaa kuluttajan eduksi. Samoihin aikoihin, kun tuottajahinta on rypenyt pohjamudissa, kurkun keskihinta kaupoissa on huidellut noin 1,90 eurossa.

    Tällä viikolla Maaseudun Tulevaisuuden löytämä korkein kauppahinta oli 2,59 euroa kilolta.

    Kesän kurkkukatastrofi johtuu siitä, että juhannuksen tienoilla tavara ei liikkunut kaupoista ulos. Varsinais-Suomen Piikkiössä kurkkua viljelevä Tero Juntti sanoo, että kylmä kesä on markkinoiden kannalta hankala.

    ”Kauniimmilla ilmoilla ihmiset tekevät enemmän salaatteja ja grillailevat ulkona.”

    Niin Jalkasen kuin Juntinkin mielestä kurkkuongelmiin on syynä myös liika tarjonta.

    ”Ei ole mikään salaisuus, että meillä on rakennettu etenkin ruotsinkieliselle Pohjanmaalle uutta erittäin hyväkapasiteettista tuotantoa, josta tulee valtavan paljon enemmän kiloja neliömetriltä kuin vaikka viisi vuotta sitten”, Jalkanen sanoo.

    Tero Juntin mukaan Varsinais-Suomessa tuotantoruuhkaa ei oikeastaan ole, mutta valtakunnan hinnat heijastuvat sinnekin.

    ”Kurkun hinta vaihtelee rajusti. Se on normaalia, mutta tämä kesä on ollut erittäin vaikea. Tilanne on kurkulla ja tomaatilla ollut niin huono, ettei tätä vuotta pelasta enää mikään”, Juntti sanoo.

    Kun pahin ruuhka on alkanut helpottaa, Juntin puutarha on saanut pakatulta kurkkukilolta hieman yli euron.

    Jalkasen mielestä kurkun tuottajahinta ei saisi koskaan laskea alle euron.

    ”Siltikin kuluttajahinta alkaisi vain kakkosella, eikä kaupan tarvitsisi kiskoa sen enempää. Tuolla hinnalla kuluttaja ostaisi kurkkua yhtä lailla kuin 99 sentillä.”

    Kesällä kulutusvolyymit ovat suuria, joten Jalkasen mielestä kaupan tyylinä voisi olla ”ohut kate ja menoksi”.

    Tämän tyylinen hintajako kuulostaisi hänestä oikeudenmukaiselta kaikkien osapuolten kannalta.

    Närpiön Vihanneksen toimitusjohtaja Stefan Skullbacka sanoo, että vaihtuvien tilanteiden ennakoimisessa ja niihin reagoimisessa on niin tuottajaportaalla kuin kaupallakin kehittämistä.

    ”Tuntuu, että kaupan systeemit ovat turhan jäykkiä hedelmä- ja vihannesbisnekselle, kun kyse on tuotteista, jotka pitää saada nopeasti markkinoille”, Skullbacka sanoo.

    ”Kaupan olisi hyvä pystyä nopeammin reagoimaan ja saamaan kampanjoita pystyyn. Hienojen tietojärjestelmien pitäisi nopeuttaa päätöksentekoa, mutta tuntuu, että on menty pikemminkin päinvastaiseen suuntaan.”

    Närpiön Skullbacka sanoo, että kesä on ollut kurkulle hankalin, mutta ei tomaatillakaan ole helppoa. Kotimainen tomaatti käy jatkuvaa taistelua etenkin ulkomaisia erikoistomaatteja vastaan.

    ”Hinnallisesti emme ikinä pysty kilpailemaan hollantilaisten ja espanjalaisten kanssa. Jos ainut kriteeri on, että halpaa pitää olla, niin kyllähän sitä joka lähtöön aina löytyy”, Skullbacka sanoo.

    Hän kuitenkin muistuttaa, ettei muualta tulevan tavaran hinta ole välttämättä ”se oikea hinta”.

    ”Usein kyse on ylijäämäeristä, joista muissa maissa halutaan päästä eroon, etteivät ne häiritse maan omia markkinoita. Tänne reuna-alueille niitä on sitten helppo upottaa”, Skullbacka sanoo ja lisää, että Suomessa pienetkin tuontierät voivat sekoittaa ja tukkeuttaa markkinoita.

    Kauppapuutarhaliiton Jalkanen kertoo, että senegalilaisen tomaattirasian hinta on ollut keväällä 30 senttiä kaupan laituriin toimitettuna.

    ”Sellaisen kanssa ei pysty kilpailemaan. Onneksi kotimaisuus on kuluttajien mielestä vielä kova juttu”, hän sanoo.

    Skullbackan mukaan tomaatin tuottajahinta on ollut tänä kesänä alimmillaan 32 sentissä kilo. Jotta tuotanto kannattaisi, kilolta pitäisi hänen mielestään saada vähintään euro.

    Jalkasen mielestä kurkun järkyttävän huonossa hinnassa ainut hyvä puoli on se, ettei tavaraa ole kuitenkaan heitetty pois, vaan se on yritetty saada syöntiin.

    ”Kurkkuja ei ole kipattu eduskunnan rappusille, vaikka sellainen viesti olisikin vahva. Suomessa on kunnioitus ruokaa kohtaan.”

    Riitta Ryynänen

    Avaa artikkelin PDF