Turkki on perunut Nato-ratifiointeja koskevat neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa toistaiseksi – Niinistö: Ratkaisu Nato-jäsenyydestä on edelleen presidentti Erdoganin käsissä

Turkki on perunut toistaiseksi neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa maiden Nato-jäsenyyksien ratifioimisesta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan..
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan..

Asiasta kertovat turkkilaismediat.

Maiden oli määrä jatkaa kolmenvälisiä neuvottelujaan helmikuussa. Turkki on reagoinut suuttumuksella viikonloppuna Tukholmassa pidettyyn mielenosoitukseen, jossa äärioikeistolainen poliitikko poltti Koraanin lähellä Turkin suurlähetystöä. Turkkia suututti myös Tukholmassa aiemmin järjestetty mielenosoitus, jossa roikotettiin presidentti Recep Tayyip Erdogania esittävää nukkea.

Kolmenväliset neuvottelut perustuvat yhteisymmärrysasiakirjaan, jonka Suomi, Ruotsi ja Turkki hyväksyivät viime kesänä Madridin Nato-huippukokouksen yhteydessä. Siinä Suomi ja Ruotsi tuomitsevat terrorismin ja lupasivat tukensa Turkin kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvien uhkien torjunnassa. Turkki ei kuitenkaan ole ollut tyytyväinen ja on muun muassa vaatinut terroristeina pitämiensä henkilöiden luovuttamista.

Ruotsi on pitänyt suurlähetystönsä Ankarassa suljettuna sekä maanantaina että tiistaina vastamielenosoitusten johdosta, kertoo uutistoimisto TT.

Presidentti Sauli Niinistö arvioi, että ratkaisu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnista Turkissa on edelleen maan presidentin Recep Tayyip Erdoganin käsissä. Presidentin mukaan Turkin ratifiointia voidaan odottaa jossain vaiheessa Turkin vaalien jälkeen.

Ukrainassa vierailleen Niinistön mukaan virkamiestasolla käydyissä kolmenvälisissä neuvotteluissa ei ole sinänsä saavutettu kovin paljon. Niinistön mukaan ratkaisu ei kuitenkaan olisi syntynyt niissä. Niinistön arvion mukaan enemmän merkitystä on Turkin vaaleilla, joita Erdogan päätti äskettäin aikaistaa toukokuulle.