Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Suomi valmistautuu evakuoimaan ukrainalaisia potilaita: ”Hoidontarve on laaja”

Sairaanhoitopiirit ja sosiaali- ja terveysministeriö valmistelevat ukrainalaisten potilaiden evakuointia Suomeen.
Ukrainalaiset potilaat tullaan evakuoimaan todennäköisesti lentokoneilla.
Ukrainalaiset potilaat tullaan evakuoimaan todennäköisesti lentokoneilla. Kuva: Kari Salonen

Erityisasiantuntija Lasse Ilkka sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että potilaiden hoidontarpeesta on kohtuullisen selkeä ennakkokäsitys. Hoidontarve on laaja.

”EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta tarjottujen joukossa osa tarvitsee hyvin intensiivistä erikoissairaanhoitoa, osa perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluita. Ymmärrettävistä syistä potilailla on myös psykososiaalisen tuen tarvetta”, Ilkka sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa potilaiden evakuoinnit eivät tapahtuisi vielä lähipäivinä eikä ehkä lähiviikkoinakaan.

”Meidän pitää valmistella asiaa sairaanhoitopiirien kanssa”, Ilkka sanoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Evakuoinnit Suomeen tehdään lentokoneilla

Pohjoismaista Tanska, Ruotsi ja Norja ovat jo evakuoineet ukrainalaisia potilaita hoidettavakseen pääasiassa lentokoneella. Lasse Ilkan mukaan ilmatie on Suomenkin tapauksessa todennäköisin vaihtoehto, mutta esimerkiksi Tanskaan potilaita on hänen tietojensa mukaan kuljetettu myös maanteitse.

Suomeen tuotavien potilaiden lukumäärästä on hyvin alustavia arvioita.

–  Se on katsottava palvelujärjestelmämme kanssa, ja tilanne voi muuttua. Meidän kapasiteetissa puhutaan muutamista kymmenistä potilaista, mutta mitään lukua ei ole sovittu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Potilaiden evakuoinnista päätettäessä huomioidaan se, ettei palvelujärjestelmän hoitokapasiteetti vaarannu, ministerityöryhmän tiedotteessa sanotaan. Puoltavan päätöksen tehneen ministerityöryhmän puheenjohtajana toimii Anna-Maja Henriksson (r.).

Suomeen mahdollisesti evakuoitavat potilaat saavat tilapäisen suojelun statuksen, joten hoidon kustannuksista vastaa Maahanmuuttovirasto. Virasto järjestää myös majoituksen potilaiden mukana mahdollisesti saapuville omaisille sekä sairaalahoidosta kotiutettaville potilaille.