HELLAN KULMILLA Lohduttavat liemet
Olin vastikään matkalla Tokiossa. Reissun päällä yllätti harmillisesti flunssa, mutta pian havaitsin olevani tautini kanssa juuri oikeassa paikassa. Japanilaisten suoranainen kansallisruoka, sikäläinen pyttipannu tai pitsa, kun sattuu olemaan maukas ramen-nuudelikeitto.
Höyryävää soppaa kuuluu ryystää äänekkäästi ja kauhoa sattumia kitaan puikoilla. Valittavana on kymmeniä, ellei satoja, erilaisia liemiä ja yhdistelmiä. Tymäkkää chiliä, maltillista misotahnaa tai kermaiselta maistuvaa lihakeittoa.
Seassa on nuudelien lisäksi yleensä hitunen merilevää, sipulia, puolikas kananmuna ja pari mureaksi haudutettua lihasiivua. Toki ramenia saa myös kala- ja kasvisversiona.
Äkkiseltään saattaisi luulla, että sakealiemisen lihakeiton täyteläinen maku on saatu aikaan lorauttamalla sekaan kermaa, mutta ei. Tonkotsu ramen valmistetaan keittämällä luita tuntikausia. Mitä pidempään, sen parempi. Silloin luista irtoaa gelatiinia, mineraaleja, rasvaa, kalsiumia ja proteiinia, joista muodostuu kermainen liemi.
Täytyy myöntää, etten ole koskaan keitellyt luita. (Saakohan niitä edes kivijalan ketjukaupasta, jonka lihavalikoima näyttää melko kliiniseltä?) Usein kattilaan on lennähtänyt liemikuutio makua tuomaan. Nyt asiaan tulee totisesti muutos.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
