Viljelijä Jaakko Halkilahti pohti tukien poistamista pieniltä tiloilta – Voi toimia, mutta vain paperilla
Tuottajajärjestön ja osuuskaupan johdossa oleva Jaakko Halkilahti löysi hyvin vähän uutta Karhisen raportista.
Somerolaisen Lasse Näykin kammarissa seurattiin tiiviisti Karhisen raportin esittelyä. Jaakko Halkilahden (vas) seurassa olivat Veli-Matti Jaakkola, Lasse Näykki ja Kaisa Vasama-Kakko. Kuva: Kimmo HaimiSelvityshenkilö Reijo Karhinen ehdottaa tukien poistamista alle 20000 euron maatalouden tuloja saavilta yhtenä keinona parantaa tilojen kannattavuutta. Epäilen, ettei toimi käytännössä, miettii tilaisuutta verkossa seurannut maanviljelijä Jaakko Halkilahti Salosta.
Halkilahti seurasi esitystä Someron tuottajayhdistyksen johdon kanssa Lasse Näykin tilalla. "Sen verran huonosti lähetys näkyi, että taisi olla ruuhkaa linjoilla."
Näykin kammarissa hymyiltiin ajatukselle kotimaisen ruuan liputuspäivästä.
Tukien poistamista pieniltä tiloilta tai tukien ohjaamista vain aktiivitiloille on selvitetty ties miten monta kertaa. Miten 20000 euron raja toimisi käytännössä? Katsotaanko pari vuotta jälkijunassa olevia verotietoja ja peritäänkö tuet takaisin, jos tulot jäivät pieniksi. Entä katovuodet kun myytävää ei ole, Halkilahti miettii.
"Sinällään paketissa on aineksia seuraavaan hallitusohjelmaan, vaikka mitään kovin uutta raportista ei löydy", Halkilahti miettii.
"Kovin herkästi ovat kotimaiset ja EU:n säädökset vastassa, kun mietitään mitä voidaan tehdä ja mitä ei", Halkilahti sanoo.
"Kansallisesti voidaan ajatella, että lisätään 250 miljoonaa euroa tuottoja ja vähennetään saman verran menoista, mutta ratkaisujen pitää olla realistisia. Viljelijät ja yritykset tekevät omat päätöksensä ja asiat voivat näyttää kovin erilaisilta heille."
Ehkä parasta antia ovat yhteistyön lisäämisehdotukset ruokaketjussa. Toisia moittimalla asiat eivät ratkea, MTK:n johtokunnassa ja paikallisen osuuskaupan hallituksessa toimiva Halkilahti sanoo.
Erittäin kannatettavana hän pitää Karhisen ehdotusta yhteisestä ruokapöydästä, johon kootaan kaikki alalla toimivat. Näin voidaan hakea kansallista näkemystä maatalouden surkean kannattavuuden kohentamiseksi, Halkilahti pohtii.
Halkilahti ei lähde arvioimaan kaupan vahvaa roolia ja keinoja tasapainottaa sitä. "Ainakaan toisia haukkumalla asiat eivät parane."
Hän pitää kiinnostavana ehdotuksena kotimaisen ja suomalaisilla vaatimuksilla tuotettujen elintarvikkeiden erottamisesta kaupan hyllyissä, mutta noin vain sekään ei järjesty. Miten hyllytila riittää esimerkiksi pienten kauppojen kylmätiskeissä?
Karhisen ehdotus viennin moninkertaistamisesta toisi kaivattuja euroja ruokaketjuun, mutta mihin rahkeet riittävät, sillä Suomi on sittenkin pieni toimija. Voimat tulisi keskittää tuotteisiin, joissa on iso jalostusarvo ja jalostusarvo jää kotimaahan, Halkilahti pohtii.
Ajatus tutkimuksen, koulutuksen ja miksei myös neuvonnan kokoamisesta kuulostaa tärkeältä ja mietityltä avaukselta.
Samaten teknologista osaamista pitää vahvistaa ja miettiä keinoja, miten uudet innovaatiot pystytään tuomaan tiloille, Halkilahti sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
