WWF kehottaa välttämään norjalaista lohta
Suomen suosituin kalaruoka on norjalainen lohi. WWF:n Kalaoppaassa se on merkitty keltaiseksi eli ostotilanteessa harkittavaksi. Lohen viljelyssä kuluu enemmän kalaa rehuna kuin mitä itse viljely tuottaa.Norjalaislohen ongelma on myös, että viljelylaitosten karkulaiset aiheuttavat tautiriskin ja risteytyvät luonnonlohien kanssa.
WWF:n Kalaopas näyttää vihreää valoa ainoastaan luomu-merkitylle, kasvatetulle lohelle. Kaloilla on altaissa enemmän tilaa ja rehu on tuotettu ekologisesti.
Itämeren villiä lohta järjestö ei suosittele ostamaan lainkaan, koska pyynti ylittää tutkijoiden suosittelemat kiintiöt. Myös chileläinen ja turkkilainen kassilohi on punaisella listalla.
Kotimainen kirjolohi on keltaisella listalla, koska kalanrehu valmistetaan luonnosta pyydetyistä kaloista, joiden pyynnin kestävyyteen ei kiinnitetä huomiota.
WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska kertoo, että norjalaiset kehittävät kalankasvatusta hyvään suuntaan. Tavoitteena on saada lohen viljelylle vastuullisuudesta kertova ASC-sertifikaatti.
Kuluttaja ei hyväksy uhanalaisten kalojen kauppaa
WWF on tehnyt vuosikausia töitä kuluttajien ohjaamiseksi vastuullisten kalapatojen ääreen. Moni suomalainen kalaketjun toimija on jo sitoutunutkin noudattamaan WWF:n ohjeistusta. Ovaskan havaintojen mukaan kaupat ja ravintolat noudattavat tekemiään sitoumuksia hyvin.
Ovaskan mukaan myös kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia kalojen alkuperästä. WWF:n nettisivuilla julkaistun tutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia suomalaisista ei hyväksy uhanalaisten kalojen kauppaa.
Professori Hannu Lehtonen Helsingin yliopistosta pitää WWF:n kalaoppaan noudattamista jokaisen vastuullisen kuluttajan velvollisuutena.
WWF päivittää kalaoppaansa jälleen tänä vuonna.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


