PÄIVÄN KYSYMYS Syödäänkötänään paljon torttua?
Tänään vietetään kansallisrunoilija J.L.Runebergin päivää. Minkä verran syödään Runebergin torttua, Elosen Leipomon toimitusjohtaja ja Leipuriliiton hallituksen puheenjohtaja Jari Elonen Jämsästä?
Runebergin torttu on uskoakseni suurimpia yksittäisiä kampanjatuotteita. Kappalemääräisesti en osaa sanoa. Tuote meille tärkeä. Leivonta alkaa uuden vuoden jälkeen, ja myyntiä on tammikuussa ja helmikuussa. Sitten myydään jo laskiaispullaa.
Kumpaa myydään enempi, Runebergin torttua vai laskiaispullaa?
Kermainen herkku laskiaispulla on enemmän koko talven tuote, joten sitä myydään. Valmistus alkaa joulun jälkeen. Sesonki jatkuu pitkään.
Moni leipomo tekee Runebergin torttua. Eroavatko reseptit toisistaan?
Jokainen leipomo tekee pikkuisen omanlaisensa tortun. Alueittain reseptit vaihtelevat. Joku tekee pientä ja joku suurta. Karvasmantelia käytetään. Joku kostuttaa konjakilla ja toinen rommilla. Me kostutamme aidolla punssilla.
Miten paljon nykyreseptit poikkeavat Fredrika Runebergin reseptistä?
Tarkkaa kuvaa minulla ei ole alkuperäisestä, mutta peruslähtökohta varmaan on samaa. Fredrika Runeberg käytti vehnäjauhoja ja korppujauhoja, keksinmurusia ja manteleita, omenahilloa ja suklaakuorrutusta, mitä kaapista sattui löytymään. Kansallisrunoilija söi sitä punssin kera aamiaisella.
JUHANI VIITALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
