Kauppasopu mylläisi munamarkkinat ja uhkaisi eläinten hoitoa
EU:ssa tuotetun kananmunan kilpailukyky heikkenee, mikäli vapaakauppasopimus TTIP poistaa kananmunien tullin. Tulli suojaa EU-tuottajaa, sillä vaatimukset eläinten hyvinvoinnille ovat tiukemmat kuin Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Suomessa kanalla on nokka tallella.
"Osa teollisuusyrityksistä valitsee eurooppalaisen munan. Osa katsoo vain hintaa, ja vastuullisten yritysten kilpailukyky heikkenee”, EUWEP:n puheenjohtaja Jan Lähde sanoo. Kuva: KARI SALONENBRYSSEL (MT)
Kananmunien tuontitulli EU:iin on tällä hetkellä 30 senttiä kiloa kohden. Tullin ansiosta munien markkinahinta EU:ssa on tällä hetkellä Euroopan eduksi. Jos EU:n ja Yhdysvaltojen välille sovittava vapaakauppasopimus TTIP poistaa tullin, repeää hintaero USA:n eduksi.
”Neuvottelun tavoitteena on lähtökohtaisesti tullien poistaminen. Voi kuitenkin olla, että lopulta herkille tuotteille sovitaan tulli”, Euroopan kananmunateollisuutta edustavan EUWEP:n puheenjohtaja Jan Lähde arvioi.
Tullin poistaminen tarkoittaisi suurin piirtein samaa kuin että EU hyväksyisi hormonilihan tuonnin. USA:ssa vaatimukset kanojen hyvinvoinnille ovat selkeästi EU:a kevyemmät.
Neuvottelijat ovatkin pattitilanteessa. EU ei suostu tinkimään eläinten hyvinvoinnista, eikä USA suostu nostamaan omiaan.
Unionin lait eläinten hyvinvoinnista ja ympäristön suojelusta aiheuttavat 15,1 prosenttia kananmunan tuotantokustannuksista, EUWEP laskee. Se on enemmän kuin kuljetuskustannukset USA:sta.
Eläinten hyvinvointi myös kuluttajan toive
Lähde muistuttaa, että Euroopan unionissa eläinten hyvinvointia on parannettu, koska kuluttajat niin vaativat.
”Tiedettiin, että häkkien koon kasvattaminen nostaa hintoja. Vapaa kauppa vesittää kaiken, mitä täällä on tehty, ellei USA:ssa nosteta vaatimustasoa”, Lähde sanoo.
Euroopassa kanaa kohti tilaa on lähes tuplasti USA:an verrattuna.
Esimerkiksi nokan typistäminen on kiellettyä Suomessa. Se on sallittua tuontimaissa USA:ssa ja Intiassa, sekä monessa EU-maassa. Jos kana ei pysty nokkimaan toveriaan, hävikki pienenee ja kustannuksia säästyy.
Intiassa nokka tylpätään painamalla kanan naama kuumaan rautaan. EU:ssa se tehdään alle kymmenpäiväiselle kanalle infrapunalla. EUWEP:n mukaan nokan typistämisen rajoitukset aiheuttavat 0,9 prosenttia tuotantokustannuksista.
Suurin osa munista tuodaan teollisuuden käyttöön munajauheena. Valmisruokaan on helppo piilottaa halvemmalla tuotettu raaka-aine. Jauheen tuojan ei tarvitse välittää myöskään Suomen salmonella rajoitteista. Rajoite koskee vain tuoreita munia.
Lue koko uutispaketti kiirastorstain Maaseudun Tulevaisuudesta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

