Vuoden lähiruokateko keittiömestarille
Uusi vuoden lähiruokateko -palkinto myönnettiin messujen avajaisissa keittiömestari Heikki Ahopellolle.
Ahopelto on perustanut Armas-tuoteperheen, joka sai alkunsa omaa tuotantoa myyvästä maitokaupasta. Nykyisin toiminta on laajentunut, ja se kattaa Armas-pikaruokalat Tampereella ja Helsingissä, lähiruokapuodin Kangasalla sekä juhlapalvelun.
Ahopelto on touhunnut lähiruuan ja luomun parissa jo 20 vuotta. Ala on muuttunut hänen mukaansa todella paljon, vaikkei ilmiö ole uusi.
”Ainahan on syöty naapurin porkkanoita ja annettu takaisin perunoita”, hän havainnollistaa.
Kun Ahopelto aloitti keittiömestarina vuonna 1996, asiakkaille ei uskaltanut sanoa etukäteen, että annos on luomua tai lähiruokaa.
”1990-luvun lopulla se ei ollut trendi.”
Palkintoraati kehui Ahopellon pitkäjänteistä työtä lähiruuan edistämisessä, monipuolista verkostoitumista, hyvien raaka-aineiden kunnioittamista ja tuottajien hyvinvoinnin huomioimista. Yhtenä perusteena oli, ettei mukana ole ”tippaakaan elitismiä”.
Kunniamaininnan ansaitsi helsinkiläinen Herttoniemen ruokaosuuskunta. Osuuskunta on tuonut Suomeen kumppanuusmaatalouden mallin, jossa kaupunkilaiset palkkaavat puutarhurin hoitamaan yhteistä peltoa.
”Oma pelto -konsepti auttaa kaupunkilaisia osallistumaan oman ruuan tuotantoon ja auttaa luomaan linkin ihmisen ja luonnon välille”, kilpailua järjestämässä ollut lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen toteaa.
Vuoden lähiruokateko -palkinto myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa.
”Halusimme nostaa esiin hyviä esimerkkejä muille toimijoille”, Viljanen sanoo.
Hän kertoo olevansa iloisen yllättynyt, että ehdokkaita oli mukana 52.
EMILIA LAVONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
