Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Saksan inflaatio laski alimmilleen sitten Ukrainan sodan alun – mutta taantuma syvenee

Saksan talouden kehitys loppuvuodesta näyttää lähes prosentin keväällä ennakoitua heikommalta.
Myös energian ja ruoan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio laski.LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN.
Myös energian ja ruoan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio laski.LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN.  

Saksan inflaatio hidastui tuntuvasti syyskuussa ja painui alimmalle tasolleen sitten Ukrainan sodan alun, kertoi tilastoviranomainen Destatis. Alustavien lukujen mukaan kuluttajahinnat nousivat 4,5 prosentin tahtia, kun nousuvauhti vielä elokuussa oli 6,1 prosenttia.

Myös energian ja ruoan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio laski.

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan inflaatio tuli nyt kunnolla alas.

”Perusvaikutus julkisen liikenteen alennetuista matkalipuista oli tärkeä selittävä tekijä. Joka tapauksessa EKP ottaa nämä luvut ilolla vastaan”, von Gerich pohti viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter).

Talouden kehitys näyttää kuitenkin ennakoitua heikommalta. Maan johtavat taloustutkimuslaitokset ennustavat, että Saksan bruttokansantuote laskee tänä vuonna 0,6 prosenttia. Vielä keväällä ne ennustivat 0,3 prosentin kasvua.

”Tärkein syy on, että teollisuus ja yksityinen kulutus elpyvät ennakoitua hitaammin”, sanoi IWH-instituutin Oliver Holtemöller.

Saksan taloutta ovat painaneet korkea korkotaso ja inflaatio sekä maailmantalouden hidastuminen. Kiinan talouden hidas nousu koronan jälkeen on hidastanut Saksan vientiä.

Saksa vaipui taantumaan vuodenvaihteessa eikä ole tänä vuonna saanut uutta vauhtia nousuun. Ensi vuodelle ennuste lupaa kuitenkin paluuta nousu-uralle 1,3 prosentin tahdissa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa, että Saksa on tänä vuonna ainoa johtava talousmahti, jonka talous supistuu. EU-komissio ennakoi äskettäin, että Saksan talous supistuu tänä vuonna 0,4 prosenttia. Aiemmin EU-komissio ennusti 0,2 prosentin kasvua.