TunnustuspalkintoAnna-Maija Tantulle
Toimittaja ja kotitalousopettaja Anna-Maija Tanttu on saanut Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston ensimmäistä kertaa myöntämän tunnustuspalkinnon. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.
Tanttu on 1960-luvulta lähtien kirjoittanut ruokajuttuja ja keittokirjoja. Hän on yksi ruokatoimittajayhdistys Kymppien perustajajäsenistä ja Suomen Gastronomien seuran kunniajäsen.
Tanttu on kotoisin Helsingistä, mutta lapsena hän vietti kesiä Kangasalla Pikku-Liuksialassa, missä Mandi-keittäjä johdatti hänet makujen maailmaan.
Pitkän uransa aikana Tanttu on esitellyt suomalaista ruokaa maailmalla. Hän muisteli kiitospuheessaan sattumuksia matkan varrelta.
Kerrankin suomalaista ruokaa oli määrä tarjota New Yorkin Waldorf Astoria -hotellin isossa juhlassa. Sieltä tuli keittiöpäällikkö etukäteen Suomeen valitsemaan tarjottavat. Valinta osui HK:n siniseen lenkkimakkaraan.
”Kun tarjoilijat nostivat valtavat hopeakuvut lautasten päältä, alta paljastui HK:n bleu haitariksi viilutettuna. Arvatkaa, mikä ruoka loppui kesken?”
Tantun mukaan suomalaisen ruuan mahdollisuudet nähtiin jo 1970-luvulla, mutta vasta nyt ruokakulttuuri on hyvin esillä. Suomalaisten ruokasaavutuksista voisi toki raportoida enemmän eikä vain julkaista reseptejä, Tanttu evästi.
RIITTA MUSTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
