Kovien rasvojen syönti on lisääntynyt
Suomalaisten kolesterolitason nousun taustaksi on varmistunut kovien eli tyydyttyneiden rasvojen lisääntynyt syönti. Kovan rasvan syönnin lisääntyminen näkyy Finravinto -tutkimuksesta.
Tutkimuksen mukaan suomalaisista käyttää voita leivällä nyt kuusi prosenttia, kun vuonna 2007 kolme prosenttia. Voi-kasviöljyseosten käyttö on lähes kaksinkertaistunut 37 prosenttiin. Vähemmän rasvaa sisältävien rasvalevitteiden käyttö on pudonnut 39 prosentista 24 prosenttiin.
Voin käyttö ruuanvalmistuksessa kotona on lisääntynyt 11 prosentista 15 prosenttiin ja voi-kasviöljyseosten 12 prosentista 15 prosenttiin. Maitolaatujen käytössä ei ollut merkittävää muutosta.
Miesten energiansaannista tyydyttyneiden rasvahappojen osuus vähentyi vuosien 1982–2007 aikana 20 prosentista 13 prosenttiin. Vuonna 2012 se kuitenkin on noussut 14 prosenttiin.
Naisilla lasku oli 19 prosentista 12 prosenttiin 1982–2007 ja nousu 14 prosenttiin vuonna 2012.
Toisaalta myös pehmeän rasvan saanti on lisääntynyt. Ruuan mukana saadun kolesterolin määrä on lisääntynyt miehillä 16 prosenttia ja naisilla 20 prosenttia.
Suomalaisten suolansaannin väheneminen näyttää myös pysähtyneen ja kääntyneen hienoiseen nousuun. Tämä on vaikuttanut suomalaisten verenpaineen alapaineen nousuun.
Väestön ylipainon kehitys on tasaantunut, mutta taso on edelleen korkealla. Ylipainoisia tai lihavia, eli henkilöitä joiden painoindeksi on 25 tai enemmän, on kaksi kolmesta miehestä ja lähes puolet naisista.
Ylipaino on vähäisen liikunnan lisäksi tärkein tyypin 2 diabeteksen syy.
Veren korkea kolesteroli ja korkea verenpaine ovat sydäninfarktin ja aivohalvauksen tärkeimpiä aiheuttajia yhdessä tupakoinnin kanssa.
Mikäli suomalaisten ruokavalion muutos jää pysyväksi, sydäntautien ja aivohalvauksien määrä uhkaa kääntyä nousuun.
Finravinto-tutkimuksen tuloksia esiteltiin perjantaina kansanterveyspäivillä.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
