Oikeanlainen pakkaus vähentäätuotteen ympäristöhaittoja
Suuri pakkauskoko ei säästä ympäristöä, jos osa ruuasta jää käyttämättä. Keskimäärin kolmannes maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy roskiin.
”Pakkausmateriaalin ympäristövaikutus on noin 3–10 prosenttia sen sisällön eli ruuan ympäristövaikutuksista”, kertoo ympäristöjohtaja Päivi Harju-Eloranta Stora Enson Pakkaus-liiketoiminta-alueelta.
Ympäristön suojelun kannalta olennaista olisi ostaa vain se määrä ruokaa, minkä oikeasti syö, eikä kytätä pakkausmateriaalin määrää.
Suunnittelun avulla voidaan vähentää pakkaukseen jäävää ruokamäärää: jugurttipurkin pinnan on oltava sellainen, että jugurtti tulee sieltä hyvin pois. Pakkauksen on oltava helposti avattava ja suljettava.
Pakkausmäärä pitää optimoida. Jos käytetään liikaa pakkausmateriaalia, se maksaa ja painaa kuljetuksissa. Liian vähäinen pakkaaminen ei taas suojaa tuotetta, vaan se pilaantuu.
Kun mehutölkkiä voidaan säilyttää huoneenlämmössä kaupassa ilman, että se pilaantuu, sitä vähemmän sitä tarvitsee heittää roskiin. Ympäristö säästyy myös siksi, ettei kylmäketjua tarvita. Hyllyaikaa rajoittaa toki se, miten esimerkiksi ruuan vitamiinit säilyvät säilytyksessä.
Suomessa kartonki kiertää, se ei ole jäte vaan raaka-aine.
Kotitalouksien keräysastiaan lajittelemia kartonkeja ei tarvitse lajitella enempää, vaan ne voidaan jatkojalostaa eteenpäin, Harju-Eloranta kertoo.
Muovin jatkokäyttö on usein poltto. Ainoastaan pantilliset pet-muovipullot kierrätetään. Usein muovi päätyy sekajätteeseen ja kaatopaikalle.
Puukuiduista valmistetun pakkauksen etu on, että se ei tuo uutta hiiltä eliökehään, kun se kierrätyksen jälkeen lopulta poltetaan. Kartongin palaessa ilmakehään vapautuu hiilidioksidia, joka on jo suuressa kierrossa mukana.
Muovin valmistuksessa tuhotaan ikivanhoja öljyn hiilivarastoja ja tuodaan kiertoon hiiltä, joka muuten pysyisi varastoituna.
KRISTA KIMMO/Forest.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
