Alkoholista enää kymmenes juodaan ravintoloissa
Suomalaiset ovat lisänneet ruokailua ravintoloissa vuodesta 1993 asti. Samaan aikaan alkoholin myynti on tasaisesti vähentynyt.Suomessa kulutetusta alkoholista enää kymmenes juodaan ravintoloissa. Tilanne harmittaa Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran toimitusjohtajaa Timo Lappia . Hän puhui Gastro-messujen lehdistötilaisuudessa keskiviikkona Helsingissä.
Lapin mielestä poliitikkojen puheista voisi päätellä, että ravintolamyynti aiheuttaa kaikki alkoholiin liittyvät ongelmat Suomessa. Tilanne on nurinkurinen, koska ravintoloissa alkoholia juodaan valvotuissa oloissa.
Pitopalveluissa rikotaan lakia
Nykyään matkustajat tuovat Virosta tuplasti enemmän alkoholia kuin ravintoloissa myydään.
Tilanne harmittaa kannattavuuden kanssa painivaa ravintola-alaa. Hyvinäkin vuosina voittoa syntyy usein vain 2–4 prosenttia.
Lapin mukaan ravintola-alaa kuormittaa myös suurten ikäluokkien eläköityminen. Väki vähenee työpaikkaruokailoissa ja lounasravintoloissa.
Alaa vaivaa myös harmaa talous. Etenkin pitopalveluyritykset rikkovat alkoholilakia sallimalla asiakkaiden tuoda omat viinat juhliin. Se vääristää kilpailua ja hankaloittaa rehellisesti toimivien yrittäjien toimintaa.
”Ongelma on lisääntynyt nopeasti ympäri Suomen, mutta viranomaiset suhtautuvat leväperäisesti valvontaan”, Lappi harmittelee.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

