Karjatilan pojasta luomutilan isännäksi
Kimmo Tiilikainen on luomuviljelyn uranuurtajia Suomessa. Tiilikaisen omistama tila Ruokolahdella oli aiemmin pieni lypsykarjatila.
”Olin lapsena lypsykarjatilan poika”, hän kertoo.
Tila siirtyi sukupolvenvaihdoksessa Tiilikaiselle pian kun hän täytti 18 vuotta. Karjanpito loppui, mutta tila vaihtoi tuotantosuunnaksi vihannesten viljelyn.
”Tilan heikoimmat pellot metsitettiin. Vihannesten viljelyyn soveltuvat rinnemaat jätettiin tilan käyttöön. Viljelyala on vaihdellut 3–5 hehtaarin välillä”, sanoo Tiilikainen.
Tiilikainen alkoi siirtää tilaa luomuun vuonna 1987 – tuolloin luomuviljely oli vasta alkamassa Suomessa. Vain muutama sata tilaa oli siirtynyt tuohon mennessä luomuun.
”Opiskelin vielä samaan aikaan Joensuussa. Vuodesta 1991 alkaen kaikki tuotanto oli luomua,” hän sanoo.
Tilalla on viljelty pääasiassa varhaisvihanneksia, kuten avomaankurkkua, kesäkurpitsaa, nippusipulia, porkkanaa ja varhaisperunaa.
”Luomuyrittäjänä toimin päätoimisesti vuoteen 2003 saakka, jolloin minut valittiin ensimmäistä kertaa eduskuntaan.”
Ammattipoliitikon ja luomuyrittäjän työn yhdistäminen vaati taitoa.
”Vihannestilalle se oli helppoa. Piti vaan miettiä aina keväisin, kuinka paljon kylvää, ja mihin on lopulta aikaa.”
Vähitellen politiikka alkoi viedä enemmän aikaan ja tilalla vähennettiin viljelyn määrää.
”Eduskuntakauden aikana olen viljellyt jonkin verran. Jos ei muuta, niin lasten kiusaksi. Ainakin he oppivat, mistä ruoka tulee, ja joutuvat hieman ponnistelemaan kesällä.”
Janne Impiö
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
