Loppi varmistiomat perunat
Etelähämäläinen Lopen kunta on kuulu perunoistaan. Oman kunnan perunoita pyritään saamaan myös kunnallisiin ruokapöytiin.
Keskuskeittiö kasarissa valmistetaan päivittäin 1 100 lounasannosta päiväkoteihin, kouluihin, vanhustenhuollon yksiköihin sekä ateriapalveluun. Raaka-aineen hinta yhtä koululounasannosta kohti on vajaan euron eli kolmannes koko hinnasta.
Niinpä ruokapalvelupäällikkö Sari Ulvila miettii tarkasti, mitä ja mistä ostaa.
Satokausituotteet, kuten perunat ja porkkanat, ostetaan suoraan loppilaiselta Vetoperunalta. Yritys hankkii pottunsa Lopelta, Pohjanmaalta ja Lapista sekä kuorii ja jakelee ne. Tarve määrittelee, halutaanko keittiöön muusi-, laatikko vai keitinperunaa.
Perunan suoraosto on mahdollista, koska hankintamäärä jää kilpailutusrajan alle.
Myös kala ostetaan suoraan tuoreena, koska pienissä määrissä hinta ei ole oleellinen hankintakriteeri.
Muut elintarvikkeet kilpailutetaan 3–4 vuoden välein. Loppi kuuluu Hausjärven ja Riihimäen kanssa yhteiseen hankintarenkaaseen, jonka kautta ostettiin vielä viime vuoteen saakka kaikki muut elintarvikkeet paitsi kausituotteet.
Nyt hankintarengas hankkii enää leipomotuotteet, joka tulevat Fazerilta.
Paikalliset leipomot eivät ole antaneet tarjousta viime vuosina. Ulvilan käsitys on, että kolmen kunnan hankintamäärät ovat niille liian suuria ja aikataulut hankalia. Niiltä ostetaan jonkin verran konditoriatuotteita.
Muut elintarvikkeet ostetaan Lopelle Kuntahankinnat Oy:n kautta. Sillä on pitkä lista valmiiksi kilpailutettuja tuotteita, joista Ulvila valitsee tarvitsemansa.
Maito ei ole vierestä Riihimäeltä, koska Valio ei tee siellä 10 litran pakkauksia. Myöskään kaikki jogurtti ei ole herajokelaista.
”Mielelläni suosisin luomua ja lähiruokaa, mutta vaikka sitä haluttaisiin, ostoihin ei ole osoitettu lisää rahaa. Toisaalta lähilaitos ei takaa lyhyttä hiilijalanjälkeä, koska maitokin saattaa tulla pakkauspaikkaan ympäri Suomea.”
Laatua voi vaatia, ja kunnat saattavatkin edellyttää esimerkiksi, että perunat on kuorittu tietyn ajan sisällä ennen toimittamista.
Pullonkaulana on usein alkutuottajan ja loppukäyttäjän välimaasto: esikäsittelyyn tarkoitettuja tiloja ei ole tuottajilla eikä keittiöilläkään.
EIJA MANSIKKAMÄKI
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
