Alkoholiveroa voidaan laskea ravintoloissa
Olli-Pekka Tuomi kannattaa alkoholiveron laskemista ruokaravintoloissa. ”Ruuan yhteydessä tarjotun alkoholin vero voitaisiin laskea samaan ruuan arvonlisäveron kanssa.” Kari Salonen Kuva: Viestilehtien arkistoAlkoholiveroa on kautta vuosikymmenten nostettu, välillä varovasti laskettu ja lopulta taas palattu jatkuvan nostamisen perinteeseen. Onko hintojen nostamisella tavoiteltu kulutuksen vähentämistä vai valtion verotulojen kasvattamista vai molempia? Tämä on jäänyt epäselväksi.
Verotulot eivät ainakaan kerry veron nostamisen kanssa. Hintojen noustessa kuluttajat siirtyvät ostamaan alkoholinsa enenevässä määrin Virosta. Kulutuskaan ei laske, päinvastoin. Näkemykseni mukaan halpa Viron alkoholi kiihottaa kansalaisia entisestään ostamaan ja kuluttamaan alkoholituotteita yhä vain enemmän.
Valtion alkoholin myyntitilastot koskevat siis kauppaa Suomessa.
Tilastot antavat oikean kuvan ostokulutuksen pienentymisestä Suomessa ja virheellisen kuvan kokonaiskulutuksen pienenemisestä.
Miten saada lisää verotuloja valtiolle? Kannatan alkoholiveron laskemista ruokaravintoloissa. Ruuan yhteydessä tarjotun alkoholin vero voitaisiin laskea samaan ruuan arvonlisäveron kanssa. Näin saataisiin ohjattua kohtuullista kulutusta ja käyttöä ravintoloiden valvottuihin olosuhteisiin.
Veron lasku voisi koskea mietoja alkoholijuomia, kuten olutta ja viiniä. Uudistus toisi huikean piristysruiskeen kituvalle ja hiipuvalle ruokaravintola-alalle.
Vaikutukset työllisyyteen voisivat olla mittavat. Uusien ruokaravintoloiden avatessa ja vanhojen toimintaedellytysten parantuessa syntyisi runsaasti uusia työpaikkoja kokeille, tarjoilijoille, ovimikoille, siivoojille ynnä muille hotelli- ja ravintola-alan työntekijöille. Verotulojen kasvu valtiolle olisi huikea.
Ihmiskunta on käyttänyt mietoja alkoholijuomia koko olemassaolonsa ajan, jo raamatullisista ajoista lähtien. Viinit ja oluet ovat olleet käypä ruokajuoma muun muassa säilyvyytensä vuoksi.
En kannata humalakulttuuria.
Kohtuullinen käyttö tulee hyväksyä ilman suurempaa moralisointia. Tapoja ja perinteitä voisi hakea vaikka Välimeren maista. Siellä tapoihin kuuluu istua päivän päätteeksi koko perheen voimin ruokapöytään kotona tai tavernassa.
Ruokaa ja viiniä nautiskellaan kohtuudella, mukana ovat usein isovanhemmat. Kaikilla on kivaa, kukaan ei humallu eikä ala riitelemään.
Näistä teemoista toivoisin käytävän rehtiä ja mutkatonta keskustelua.
Olli-Pekka Tuomi
kansanedustajaehdokas (kesk.)
Ruovesi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
