”Kuluttajille maataloustietoa”
SIILINJÄRVI (MT)
Maatalouden heikko kannattavuus ja kuluttajien vieraantuminen ruuantuotannosta olivat päähuolenaiheina MTK-Pohjois-Savon syyskokouksessa maanantaina Siilinjärvellä.
Kokous vaati, että tuottajien neuvotteluasemaa elintarvikeketjussa on parannettava ja markkinat saatava toimimaan.
Liiton puheenjohtaja Jarmo Nykänen vaati avauspuheessaan hallitusta turvaamaan investointitukiin riittävästi rahoitusta ja myöntämään kaikille 2014 viljelyssä oleville pelloille tukioikeudet.
”Kehittävissä tiloissa ja nuorissa on ruuantuotannon ja maaseudunkin tulevaisuus. Yksi merkittävin Pohjois-Savon karjatiloja koskettava seikka on raivattujen peltojen tukikelpoisuus. Nyt ministeriön pitäisi uskaltaa painaa hallitukselle läpi esitys, että kaikki 2014 viljelyssä oleva pelto saisi kaikkien tukien osalta tukikelpoisuuden.”
”Välillä on vaikeaa saada pidettyä yllä tekemisen meininkiä, kun kannattavuus on heikkoa ja maatilojen määrä laskee koko ajan”, Jyri-Pekka Lemettinen Keiteleeltä tiivisti monen viljelijän tuntemukset.
”Maataloustuotteiden hinnat laskee koko ajan ja tuet pienenee. Ei kerkiä päätä kääntää, kun turpaan tulee”, totesi Esko Väänänen Pielavedeltä.
Esa Auvinen Kiuruvedeltä vaati osuuskuntien luottamusmiehiä lopettamaan lihan hinnan polkemisen ja ryhdistäytymään kauppaketjujen edessä.
Lemettinen näki, usean muun kokousedustajan tavoin, viljelijöiden ja kuluttajien suoran kohtaamisen keinoksi parantaa ihmisten tietämystä ruuantuotannosta ja siten myös antavan mahdollisuuden kannattavampaan tuotantoon.
Muun muassa suoramyynti ja sosiaalinen media nähtiin mahdollisuuksiksi levittää tietoa suoraan kuluttajille. Lemettinen kertoi myyvänsä lihaa suoraan tilaltaan ja asiakkaat ovat hyvin kiinnostuneita näkemään mistä ruoka tulee.
”Meidän on tuotava tuotteitamme esiin omilla kasvoillamme. Niissä näkyy kotimaisuus ja suomalainen maaseutu. Nyt kasvot on luovutettu esimerkiksi Valiolle tai Munakunnalle”, sanoi Juha Partanen Pielavedeltä.
Kokouksessa alustuspuheen pitänyt ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi MTK:sta kannusti viljelijöitä kertomaan kuluttajille avoimesti ammatistaan.
”Uskon, että mitä enemmän maanviljelijöiden työtä arvostetaan sitä enemmän kuluttajat ovat valmiita ruuasta maksamaan.”
Markku Paananen Keiteleeltä toivoi, että viljelijät antaisivat työstään myönteistä kuvaa, jotta nuoret ottaisivat aikanaan ammatin omakseen. ”Onhan tämä kuitenkin maailman paras ammatti.”
Tomi Toivanen Siilinjärveltä kritisoi uusia pohjoismaalaisia ruokasuosituksia. ”On aivan kohtuutonta, että punainen liha on suosituksissa pantu terveellisyydessä samaan ryhmään viinan ja tupakan kanssa.”
Syväniemi sanoi, että vanha lautasmalli, josta otettaisiin riisi pois, olisi ympäristön kannalta Suomessa paras ruokasuositus.
Liiton johtokunta säilyi ennallaan, kaikki erovuoroiset valittiin jatkoon yksimielisesti. Edustajat MTK:n valtuuskuntaan pysyivät ennallaan varajäseneksi valittua juankoskelaista Janne Sirviötä lukuun ottamatta.
TUURE KIVIRANTA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
